EXCLUSIV | În Letonia funcționează cu succes sistemul garanție-depozit pentru a rezolva problema PET-urilor

8 septembrie 2022, 18:05

În Letonia, sistemul garanție-depozit funcționează din februarie, după aproape doi ani și jumătate de pregătiri.

Letonii au, acum, peste 1.400 de puncte de colectare în toată țara, unde pot returna PET-uri și alte ambalaje, care au un marcaj special.

Clienții primesc la schimb un tichet valoric. Și recuperează, astfel, garanția de 10 eurocenți inclusă în prețul fiecărui produs cumpărat.

Sistemul garanție-depozit e gestionat de către un consorțiu format din producători de ambalaje, companii de reciclare și retaileri. Regula e să nu facă profit.

Miks Sturitis, director executiv, operatorul sistemului garanţie-depozit din Letonia: De la 1 februarie, de când am pornit sistemul, am adunat mai mult de 120 de milioane de sticle goale. Şi ne apropiem de o rată de reciclare de 70%.

Ambalajele colectate sunt reciclate și reintroduse pe piață.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: În acest depozit de lângă Riga ajung zilnic peste un milion de ambalaje care sunt colectate din toată țara. Sticlele sunt sortate și pregătite pentru reciclare.

Magazinele cu suprafețe de peste 300 mp din orașe sunt obligate să amenajeze puncte de colectare. La fel trebuie să facă și cele din mediul rural mai mari de 60 de mp.

Producătorii și importatorii care pun pe piață peste 150 de kg de ambalaje pe an trebuie să respecte regulile sistemului.

Laura Anteina, reprezentant, Agenţia de Mediu din Letonia: Dacă producătorii nu se alătură sistemului trebuie să plătească dublu taxa pentru resurse naturale şi amenda calculată de noi sau de alte autorităţi cu rol de control.

România încearcă de mai mulți ani să introducă un sistem similar. Până acum, au fost doar inițiative particulare. În august, Guvernul a desemnat consorțiul care va opera sistemul.

Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Vom primi acel plan pe care compania dorește să-l prezinte în continuare sub formă de implementare în 18 luni a sistemului. Eu cred că se poate mai repede.

Pentru început, garanția va fi de 50 de bani, aproape la fel ca în Letonia.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Poate cel mai mare avantaj al sistemului garanție-depozit rămâne faptul că sticlele nu mai sunt aruncate la întâmplare pe străzi și în spații verzi. Iar localitățile din Letonia sunt mai curate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite