Peste un milion de oameni, majoritatea evrei, și-au găsit sfârșitul în cel mai mare lagăr de exterminare, Auschwitz-Birkenau. În 27 ianuarie 1945 armata sovietică a intrat în lagăr și a pus capăt ororilor. La 75 de ani distanță, 200 de supraviețuitori din zeci de țări s-au întors în locul de coșmar și cer lumii să nu uite ce s-a întâmplat. O echipă a Televiziunii Române este prezentă la Auschwitz. Loredana Corchis are detalii.
Copii și adolescenți eliberați în 1945 din infernul de la Auschwitz s-au întors la locul unde au trăit coșmarul vieții lor.
Sunt acum bătrâni. Unii abia merg, dar duc cu ei amintiri dureroase, pe care vor să le transmită mai departe pentru ca acele orori să nu se mai repete.
În prezența șefilor de stat și de guverne din toată lumea, prizonierii eliberați de Armata Roșie acum 75 de ani au lăsat în umbră amintirile și au preferat să transmită învățăminte.
România a fost reprezentată de premierul Ludovic Orban, care a vorbit despre toleranță.
Despre Holocaust s-a vorbit și la București. Președintele Iohannis a decorat mai multe instituții, dar și supraviețuitori romi.
Potrivit istoricilor, peste un milion de persoane au fost ucise la Auschwitz, în principal evrei, dar și romi și alte etnii.