VIDEO TELEJURNAL

În Joia Mare, gospodinele și copiii vopsesc și încondeiază ouăle

E Joia din Săptămâna Patimilor, ziua în care ne amintim de Cina cea de Taină, când Isus a vorbit prima dată despre împărtăşanie. Tot în Joia Mare, Mântuitorul s-a rugat în Grădina Ghetsimani, cu povara întregii lumi pe umeri. Este şi ziua în care femeile înroşesc ouăle de Paşti şi le încondeiază. Aşa că a fost agitaţie mare în gospodării.

13 Aprilie 2017, 20:04 (actualizat 13 Aprilie 2017, 20:48) Știrile TVR |
Ouă în haine de sărbătoare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Elena Todașcă e unul dintre meşterii populari renumiţi, care a inventat modelul oului cu bundiţă de la Poiana Stampei.

La încondeiat e neîntrecută. Cu beţişoare şi vopsele cu alcool pictează fel de fel de modele, multe inspirate de costumul popular bucovinean.

La cei 77 de ani, Maria Dănoiu e neobosită. Vopseşte 100 de ouă în fiecare an. Cu foi de ceapă, verdeţuri, dar şi multă răbdare. Le decorează manual, cu frunzele înfăşurate în ciorap.

La Râşnov, şi copiii încondeiază ouă. Unii au desenat modele specifice Ţării Bârsei, alţii s-au lăsat conduşi de inspiraţia de moment.

Cele mai frumoase opere au fost premiate.

O colecţie nepreţuită de 7.000 de ouă încondeiate găsim în Suceava, la Vama, în micul muzeu al Letiţiei Orșvischi. Nu doar ouă de găină, ci şi de struţ, broască ţestoasă, crocodil sau vrăbiuţă.

Minunăţiile care ies din mâinile Letiţiei sunt admirate şi de străini, la târgurile de turism unde sunt promovate tradiţiile bucovinene.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI