În interiorul „Mansardei”, cazarma din Stuttgart însărcinată cu o operațiune secretă vitală pentru soarta Ucrainei

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
16 iunie 2022, 11:45

În podul prăfuit al unei vechi clădiri din Al Doilea Război Mondial din sudul Germaniei se află „centrul nervos” al transporturilor de arme occidentale către Ucraina.

Peste 100 de trupe cu sediul la Patch Barracks din Stuttgart au sarcina de a găsi și de a trimite arme peste graniță în prima misiune de acest gen.

Pentru brigadierul Chris King, cel mai înalt ofițer britanic responsabil de operațiunea extrem de sensibilă, miza nu ar putea fi mai mare. „Simt că dacă nu facem suficient, vom semăna semințele unui viitor conflict”, a declarat King, tatăl a doi copii, pentru The Times.

„Acesta este un moment generațional și fie ajutăm Ucraina să lupte, fie acceptăm că, poate nu imediat, dar în următorii câțiva ani, vom lupta în altă parte.”

Trupele sale de la Brigada 104 de Suport Logistic și cele ale altor 14 națiuni încorporate în această celulă strategică vor mai avea multă vreme de muncă.

„Planificăm pentru anii următori”, a spus King, adăugând că nu crede că războiul se va termina rapid.

Trupele ruse fac progrese lente, dar constante în regiunea Donbas, unde consilierii guvernamentali au avertizat că aproximativ 200 de soldați ucraineni sunt uciși în fiecare zi.

„Mansarda”

The Times a fost primul ziar care a primit acces la Centrul Internațional de Coordonare a Donațiilor (IDCC) al Comandamentului European al SUA – supranumit „Mansarda” – care a fost învăluit în secret de la momentul înființării, în martie.

Soldații, marinarii și aviatorii și stau grupați în jurul ecranelor de computer care prezintă diagrame complexe. Ei se bazează pe o bază de date partajată în care Ucraina acordă prioritate cerințelor sale militare, iar alte națiuni pot alege ce arme pot furniza.

În mijlocul sălii se află un ecran TV mai mare, folosit pentru o întâlnire zilnică de la 11 dimineața cu națiunile partenere din întreaga lume și cu un general ucrainean de trei stele. În spate se află celula de operațiuni care urmărește mișcările armelor și gestionează informații ce pot fi partajate doar între anumiți aliați.

Meteorologii militari monitorizează vremea și solul pentru a evalua impactul asupra livrărilor de arme.

Echipa lucrează zi și noapte pentru a identifica lacunele și pentru a trimite arme în Europa de Est prin porturi, vehicule, trenuri și avioane. Folosesc mai multe rute secrete direct în Ucraina. Odată ce trec granița, armele sunt în mâinile Ucrainei. Chiar și șefii militari americani și britanici de rang înalt nu cunosc rutele specifice din interiorul țării, de teamă că transporturile ar putea fi atacate.

Masacrul din Bucea

La două zile după ce tancurile rusești au trecut granița cu Ucraina pe 24 februarie, Chris King și brigada sa au fost dislocați în Germania cu un preaviz de șase ore.

La început au fost două echipe care lucrau la baza militară americană, dar în urmă cu trei luni au decis să-și unească forțele pentru a deveni IDCC, care are acum 15 națiuni încorporate și aproape 50 de națiuni participante.

Atât de mare este amploarea și viteza operațiunii, încât proviziile părăsesc ajung pe linia frontului în mai puțin de 48 de ore.

La început, livrările au fost relativ simple, cu o abundență de arme antitanc și echipamente ușoare care puteau fi livrate lejer și relativ discret.

Totul s-a schimbat când ucrainenii au preluat teritoriul și au descoperit masacrul de la Bucea, a spus King.

„Există o bună perspectivă ca Ucraina să respingă Rusia când vor sosi aceste arme”

Vorbind la Oslo, înainte de a zbura la Bruxelles, Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a declarat că Regatul Unit vrea să trimită mai multe rachete antinavă pentru a ajuta Ucraina să-și protejeze porturile. El a mai spus că Marea Britanie a cumpărat arme autopropulsate de la o terță parte și le-a trimis în Ucraina.

„Credem că există o bună perspectivă ca Ucraina să respingă Rusia când vor sosi aceste arme”, a declarat Wallace într-o conferință de presă.

Lloyd Austin, omologul său din SUA, i-a îndemnat și pe aliați să nu-și „piardă vâna” în trimiterea de arme.

Statele Unite – de departe cel mai mare donator pentru apărarea Ucrainei – sunt așteptate, de asemenea, să anunțe în curând un nou ajutor de arme pentru Kiev, incluzând sisteme de rachete anti-navă, rachete de artilerie și obuziere.

Rusia susține că a distrus mai multe transporturi de arme donate care au ajuns în Ucraina, deși nu a oferit dovezi care să susțină aceste afirmații.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a declarat că forțele ruse au folosit rachete Kalibr de înaltă precizie pentru a distruge un depozit din apropierea orașului Zolociv din regiunea Liov, lângă granița Ucrainei cu Polonia.

Ucraina nu a comentat afirmațiile.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite