Angajații din Sănătate au intrat în grevă japoneză și amenință cu greva generală, dacă nu li se soluționează revendicările. Rafila: Încercăm să găsim soluţii astfel încât să nu se pună problema unei greve generale

Angajații din sănătate au intrat în grevă japoneză, iar joi vor organiza un marș de protest începând cu ora 11:00, de la Guvern către Parlament. Sindicaliștii din Sănătate amenință și cu declanșarea grevei generale la finalul lunii iunie, dacă Executivul nu vine cu soluții la revendicările lor până pe 15 iunie. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că încearcă să se găsească soluţii astfel încât să nu se pună problema unei greve generale în sectorul sanitar. Potrivit unui proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Muncii, salariile de bază ale statisticienilor şi registratorilor medicali, infirmierelor şi brancardierilor, precum şi ale altor categorii de personal din sistemul de Sănătate vor fi aduse la grila din 2022 începând din această lună.

07 Iunie 2023, 07:52 (actualizat 07 Iunie 2023, 20:19) Știrile TVR |

După profesori, și angajații din Sănătate au început protestele. Au intrat în grevă japoneză peste o sută de mii de asistente, infirmiere și brancardieri din unitățile medicale de stat, potrivit reprezentanților Sanitas. Oamenii vor majorări salariale de 15%, sporuri, plata orelor suplimentare și deblocarea posturilor din spitalele, clinicile, centrele de sănătate și de asistență socială.

Asistentele și brancardierii de la Spitalul de Urgență Prahova au purtat banderole, în semn de protest. Ei vor salarii mai mari și cer să fie angajați oameni, astfel încât să nu muncească până la epuizare.

Și la Galați, angajații din spitalul TBC au intrat în grevă japoneză.

Angajații din Sănătate spun că au nevoie de intervenția guvernului acum și avertizează că nu își pot face meseria pe promisiuni.

Dacă revendicările nu le vor fi soluționate, membrii SANITAS sunt deciși să declanșeze greva generală pe 15 iunie, pe durata căreia vor fi asigurate doar urgențele medicale.

ACTUALIZARE O parte dintre revendicările sindicaliştilor din Sănătate vor fi rezolvate în scurt timp, dă asigurări ministrul Alexandru Rafila. Se caută însă soluţii şi pentru cele care vizează creşterile salariale. Ministrul Sănătaţii a explicat că o decizie se va lua la nivel de Guvern, în funcţie de contextul economic şi de posibilităţile financiare.

"Ne întâlnim în fiecare zi cu reprezentanţii sindicatelor. Şi azi dimineaţă am avut întâlnire cu reprezentanţii SANITAS. Încercăm să găsim soluţii încât să nu se pună problema unei greve generale în sectorul sanitar şi acest protest al lor să fie un semnal pentru toată lumea, sigur, şi pentru noi, că trebuie rezolvate anumite probleme. Cele pe care putem să le rezolvăm acum le vom rezolva într-un timp foarte scurt, altele probabil că necesită aprobarea noii legislaţii în domeniul salarizării care să elimine anumite inechităţi salariale. Lucrurile despre care noi am discutat la nivelul Ministerului Sănătăţii ne-am angajat, respectiv încheierea negocierilor şi semnarea Contractului Colectiv de muncă, memorandumul legat de ocuparea posturilor libere, voucherele de vacanţă care să fie plătite dintr-un fond separat care să nu mai greveze bugetul spitalelor şi să producă inegalităţi. Toate aceste lucruri sunt rezolvate, încercăm să găsim soluţii şi pentru celelalte", a susţinut Rafila, la Parlament.

Potrivit acestuia, greva japoneză în care au intrat sindicaliştii din sistemul medical reprezintă un semnal de alarmă, iar Ministerul Sănătăţii încearcă să găsească soluţii în contextul economic actual.

"Greva japoneză este un semnal dat de sindicate, este dreptul sindicatelor să ne dea astfel de semnale, să apere drepturile membrilor de sindicat, dar încercăm să găsim soluţii în contextul economic în care ne găsim. Sigur, nu este vorba doar de Ministerul Sănătăţii, este vorba despre Guvernul României şi de disponibilităţile care există din punct de vedere financiar", a susţinut ministrul.

ACTUALIZARE Avem promisiuni din partea coaliției de guvernare că revendicările noastre sunt rezolvabile, dar până la acest moment nu avem nicio certitudine, astfel încât noi astăzi,  peste 100 de mii de salariați din Sănătate și asistență socială am pornit o grevă japoneză, iar dacă revendicările nu se vor soluționa, pe 15 iunie vom avea grevă generală, a declarat Viorel Huşanu, preşedintele SANITAS, la TVR INFO.

Greviştii poartă banderole sau ecusoane cu însemnele "SANITAS".

Greva japoneză se va desfăşura pe întreaga perioadă a negocierilor cu factorii de decizie, până la soluţionarea revendicărilor sindicaliştilor. Reprezentanţii Sanitas precizează că, în cazul eşuării negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţiei va decide continuarea calendarului de acţiuni.

Revendicările sindicaliştilor sunt: deblocarea posturilor în sistemul sanitar public; punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate; acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor; calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.

De asemenea, se solicită reluarea discuţiilor asupra proiectului de Lege a salarizării, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, "acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem".

În plus, conform organizaţiei sindicale, se doreşte finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din sănătate, reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate, finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru acest domeniu, garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.

Alte solicitări vizează deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială şi punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din acest sistem.

Potrivit unui proiect de Ordonanţă publicat de Ministerul Muncii, salariile de bază ale statisticienilor şi registratorilor medicali, infirmierelor şi brancardierilor, precum şi ale altor categorii de personal din sistemul de Sănătate vor fi aduse la grila din 2022 începând din această lună.

Marți seara, Sanitas a postat pe pagina de Facebook că ministerul Muncii a trimis spre avizare proiectul de ordonanță de urgență prin care vrea să aducă la nivelul maxim de salarizare pentru anul 2022 prevăzut în legea cadru 153/2017 și angajații din Anexa 2 (Sănătate) și pe cei din Anexa VI (Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională).

Promisiunile încep să se materializeze, a scris Sanitas în postare.

Guvernul a promis, în urma unor noi discuții cu Sanitas,  să rezolve cea mai mare parte din revendicări. Astfel, Executivul a anunțat că s-a decis deblocarea a 14.000 de posturi în sistemul de sănătate, iar în viitoarea lege a salarizării vor fi eliminate inechitățile salariale în ce-i privește pe asistenții medicali. Sindicatele au obținut și plata tichetelor de vacanță.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara atunci că este optimist și că nu va fi grevă în sănătate, însă liderii Liderii Sanitas spuneau că vor continua cu formele de protest, întâi sub forma unei greve de avertisment, grevă japoneză din 7 iunie, până când se va oficializa ceea ce s-a stabilit cu guvernul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI