În Inspectoratul General de Poliție a fost înființată o direcție specială pentru pregătirea polițiștilor

11 decembrie 2021, 17:54

Expert în arte marțiale, Mădălin Olteanu îi învață pe colegii polițiști o nouă formă de exprimare combativă, folosită în Filipine. De altfel, el conduce și Federația Română de Arte Marțiale Filipineze.

Un polițist trebuie să știe perfect cum se face o imobilizare, dar și cum să se apere. Trebuie să fie și un șofer bine pregătit pentru situații limită, de urmărire și cu posibile obstacole.

În poligon, totul poate să iasă perfect, dar în misiuni reale, lucrurile se schimbă. Mihai Moşteanu, unul dintre instructori, a lucrat până nu demult la o secție de politie din cartierul bucureștean Rahova. Ne-a povestit ce simțea când pleca într-o cursă nebună de urmărire în oraș: „Foarte mare adrenalina! O adrenalină foarte puternică, care trebuie stăpânită. Trebuie să fim foarte atenți la mediul exterior, la mașinile din trafic, la pietonii care pot intra pe carosabil sau la trecerile de pietoni. Trebuie să fi cu ochii la mașina pe care o urmărești și la celelalte mașini din trafic.”

Folosirea armei din dotare a fost mereu un subiect sensibil. Polițiștii fac rar uz de ele, dar li se cere precizie și să nu facă victime colaterale.

Pentru pregătirea adecvată a polițiștilor s-a înființat o direcție specială în Inspectoratul General de Poliție.

Accesul la cursurile ținute de luptători va fi însă dificil pentru polițiștii din țară, spun voci critice din sistem, care pun astfel sub semnul întrebării eficiența programului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite