2020 va fi anul Beethoven. 250 de ani de la nașterea marelui compozitor

14 decembrie 2019, 12:59

Beethoven, Lumea, Omul, Muzica este titlul unei expoziții dedicate marelui compozitor și organizată în orașul natal. Acolo sunt adunate peste 250 de manuscrise, partituri, tablouri și instrumente muzicale și care punctează cele mai importante momente din viața lui Beethoven, așa cum era în realitate.

La Bonn, melomanii au șansă să vadă primele variante ale „odei bucuriei” din simfonia a 9-a sau o copie de mâna a partiturii simfoniei a 3-a, dar și celebrul Testament scris de Beethoven în 1802, de fapt o scrisoare către frații săi în care compozitorul își exprimă temerile cauzate de pierderea auzului. Expoziția de la Bonn însă nu este doar despre trecut.
Cu ajutorul inteligenței artificiale, muzicieni și programatori vor completa Simfonia a 10-a compoziție pe care Beethoven nu a mai apucat să o termine.
Expoziția de la Bonn se poate vizita până în aprilie și este primul eveniment care deschide anul aniversar Beethoven. În toată Germania vor avea loc manifestări dedicate compozitorului care se vor încheia pe 17 decembrie 2020 când se împlinesc 250 de ani de la nașterea lui Beethoven.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite