În fiecare zi un copil este abandonat în maternități, imediat după naștere. Firea: Se schimbă modul în care vor fi finanțate serviciile sociale destinate copiilor

Nou născuți
Nou născuți
25 ianuarie 2023, 12:02

Cifrele sunt în scădere cu 15% față de aceeași perioadă a anului precedent. Chiar dacă numărul cazurilor este în scădere, este o situație dramatică și trebuie tras un semnal de alarmă. Este clar că mamele nu ajung să ia această decizie de neimaginat de bine. În cele mai multe cazuri, mamele sunt tinere disperate, confuze și fără prea mult sprijin. Doar ajutate, aceste fete au șansa să-și crească totuși copiii, a subliniat, miercuri, ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Ministrul a explicat că aceste tinere pot primi ajutor în centrele maternale deschise în toată țara, la nivelul DGASPC, sub coordonarea colegilor de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Sunt 56 de astfel de centre maternale unde mamele care n-au niciun sprijin pot găsi adăpost și cele necesare traiului de zi cu zi, pentru a reuși să-și îngrijească bebelușii, consiliere psihologică, juridică și parentală, de planificare familială, de formare a deprinderilor de viață independentă și de facilitare a accesului la servicii medicale de specialitate.

Prin legea prevenirii separării copilului de familie,  aprobată de Guvern, în urmă cu două săptămâni, am primit undă verde pentru înființarea Observatorului Național al Copilului și schimbăm modul în care vor fi finanțate serviciilor sociale destinate copiilor. Autoritățile locale care vor resurse de la bugetul de stat, pot obține până la jumătate din necesar, dar trebuie să se și zbată pentru acei copii. Astfel, banii de la buget vor veni doar în funcție de numărul copiilor înscriși în Observator.

Gabriela Firea a făcut un nou apel către toți primarii din țară, mai ales către cei din mediul rural și din comunitățile vulnerabile, să depună proiecte pentru rețeaua celor 150 de centre de zi. Perioada de depunere a proiectelor se încheie pe 9 februarie.  Este foarte important ca toți primarii să știe că fondurile vin pentru construcții de la zero sau pentru modernizarea unor clădiri existente, dar și pentru funcționarea acestor centre o perioadă, a subliniat ministrul Familiei și Solidarității sociale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite