În fiecare an, zeci de delfini din Marea Neagră se rănesc sau mor din cauza plaselor pescărești abandonate în apă. Ecologiștii caută soluții

11 martie 2023, 19:52

Cu răni, eșuați pe plaje sau prinși în plasele de pescuit. Așa sunt găsiți în fiecare an, pe litoralul românesc, zeci de delfini care se rănesc în capcanele abandonate de pescari.

Plasele pescărești sunt lăsate la întâmplare în foarte multe locuri din Marea Neagră. Sunt un pericol atât pentru cei care fac scufundări, dar și pentru viețuitoarele marine. În ultimii ani, foarte mulți delfini au fost găsiți cu răni provocate de astfel de plase, iar unii chiar au decedat.

Delfinii se apropie de malul mării în căutarea hranei, dar ajung să fie prinși în plase. Chiar dacă scapă, rănile sunt atât de grave, încât nu mai pot fi salvați. Ecologiștii au reușit să elimine din adâncuri aproape 1.400 de kilograme de plase.

Costin Timofte, biolog: Unele erau foarte vechi. De câțiva ani. Anul trecut am înregistrat 204 cazuri de delfini eșuați. 40 dintre ei aveau urme de plase.

Iulian Rusu, scafandru: Dacă este periculoasă pentru o viețuitoare care este în acel mediu, o plasă, pentru scafandru, e unul dintre cele mai mari pericole.

Plasele de pescuit abandonate amenință ecosistemul marin. Ecologiștii încearcă să le elimine și vor să colaboreze tot cu pescarii, pentru a le recupera cu diferite ambarcațiuni.

Laurențiu Mirea, Președintele Federației Organizațiilor de Pescari de la Marea Neagră: Proiectul nu e simplu. Ne trebuie niște centre de colectare autorizate, care să ia deșeurile și să le ducă la centrele de reciclare și distrugere.

Marian Paiu, director executiv organizația neguvernamentală Mare Nostrum: Suntem în discuție cu o companie de reciclare, pentru a vedea ce putem să facem. Cum se poate recicla.

Specialiștii iau în considerare două variante. Fie Ministerul Mediului sau autoritățile locale să creeze centre pentru colectare și să stabilească un buget, fie prin accesarea unor fonduri europene.

Adrian Bîlbă, cercetător științific: Acest plastic se descompune în microplastic și intoxică mediul marin, populația acvatică și până la urmă, pe noi.

Marea Neagră este considerată una dintre cele mai poluate mări, din cauza deșeurilor care ajung an de an în valuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite