În Europa apar tabere de refugiați afgani

Mii de afgani care au lucrat cu misiunile internaționale așteaptă acum să fie primiți oficial în țările pe care le-au ajutat ca translatori, ghizi sau sau funcționari. Pe lângă ei, sunt familiile lor. Și, dincolo de acest grup numeros, există mulți alți afgani care cer acum statut de refugiat. Occidentul se organizează pentru a-i găzdui temporar, dar dincolo de această cazare, acțiunile sunt limitate și încă neclare.

23 August 2021, 18:15 (actualizat 23 August 2021, 20:50) Știrile TVR |

Un avion militar a adus la Roma 70 de copii cu vârste sub 14 ani, care au reușit să scape de ororile din propria țară. Niciunul dintre copiii din Afganistan nu s-a născut pe timp de pace. Dar își redescoperă zâmbetul, iar primii care i-au lut în grijă în Italia au fost polițiștii - care le-au adus cărți și creioane colorate, s-au jucat cu ei și au încercat să îi facă să uite de coșmarul prin care au trecut.

Alți 80 de refugiați afgani care au aterizat la Roma vor locui temporar într-o bază militară din sudul Tirolului. Au fost colaboratori ai ambasadei italiene din Kabul.

Două baze militare din sudul Spaniei sunt pregătite pentru a primi afgani care au lucrat pentru guvernul american, până când se fac aranjamente pentru călătoria lor în alte țări. Spania are însă și altă tabără cu 1.000 de locuri, pentru afganii care au lucrat cu instituțiile Uniunii Europene.

La baza aeriană Ramstein din Germania s-a amplasat o tabără de corturi. Vor locui acolo refugiați, cel puțin câteva săptămâni, până se ia o decizie despre cine îi primește.

10.000 dintre cei în situație de risc din Afganistan pot rămâne în Germania, e de părere cancelarul Angela Merkel.

Dar nu toată lumea îi dorește. După Ungaria, și Austria anunță că nu poate primi refugiați afgani. Sunt deja 40.000 în această țară, cea mai mare comunitate afgană raportată la numărul de locuitori.

Karl Nehammer, ministru de Interne al Austriei: "Convențiile internaționale nu oferă dreptul de a alege țara pentru azil, ci de a obține adăpost și protecție în cea mai apropiată țară în care acest lucru este posibil."

Țările din jurul Afganistanului vor să îi ajute pe refugiați, dar cer garanții internaționale ferme. În Turcia au ajuns numai anul acesta 300.000 de afgani și zilnic sunt descoperite noi locuri în care se ascund cei nou-veniți.

Dacă nu sunt ajutați, însă, e greu ca fugarii să găsească o ieșire din țară. Iar dintre cei care reușesc să plece, puțini pot spune că își văd speranțele împlinite.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 30°C
CLUJ 25°C 22°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI