În Eforie Sud, au început lucrările de lărgire a plajelor cu peste 100 de metri

6 septembrie 2022, 12:28

Suprafaţa totală a plajelor lărgite și nou înființate va fi de 50 de hectare. Şase kilometri de plaje. Din Eforie Sud până în Eforie Mord.

Plaja de la Eforie Sud va fi înnisipată cu ajutorul unei conducte  de mare capacitate. Aceasta va extrage nisip din mare. Este aceeași conductă care s-a folosit pentru extragerea nisipului cu  care a fost lărgită plaja din stațiunea Mamaia, în prima etapă.

Se va lucra pe o porțiune de aproximativ 6 kilometri. Acest perimetru este cuprins între portul turistic din Eforie și Eforie Nord și din Eforie Sud până la limita cu localitatea Tuzla.

În prealabil tubulatura submersă a fost sudată pe secțiuni de 12 metri lungime. Ulterior aceasta va fi impinsă în apă, umplută cu aer și remorcată în poziția finală pentru înnisipare.

Operațiunea efectivă de înnisipare care este estimată să dureze aproximativ două luni.

O navă specializată va fi dusă în larg la aproximativ 10 km în larg. De acolo va draga nisipul către țărm, iar ulterior, prin ansamblul de conducte realizat deja, nisipul va fi aruncat pe mal.

Peste 3,5  milioane de metri cubi de nisip vor face ca plaja de la Eforie Sud să fie mai lată cu peste 1o0 de metri.

La finalul operațiunii, stațiunea Eforie Sud va câștiga 50 de hectare de plajă nouă.

Proiectul are și o componentă de dezvoltare marină: vor fi aduse o serie de ierburi speciale, iar de anul viitor, vor exista în zonă căluți de mare și crabi.

Costul proiectului se ridică la 400 de milioane de lei

Tanczos Barna, ministrul Mediului Tanczos Barna: La aceste plaje noi, trebuie să mergem legal, pe o procedura clară, care începe cu intabulare, PUZ, amenajare și licitație. Construcții nu vom permite cu nerespectarea legii. Dacă va exista un PUZ vor putea construi. Este foarte important să nu generăm aceleași probleme care caracterizează celelalte secțiuni de plajă. Dacă nu se construiește legal, apoi încep procesele pe demolare, de relocare, mutare. Autorizațiile pentru construcții sunt la primarii și ei, dacă respectă legea, pot pe anumite construcții care sunt provizorii, pot emite anumite autorizații.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a efectuat o vizită de lucru la Eforie, cu ocazia începerii lucrărilor de înnisipare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă