În Danemarca au început lucrările pentru cea mai mare centrală geotermală din UE. În România, oraşul Beiuș se încălzește cu ape termale încă din anii 2000

22 noiembrie 2023, 08:57

Aarhus este unul dintre cele mai importante orașe daneze, cu o populație de câteva sute de mii de locuitori. Centrala geotermală de aici va avea mai multe puțuri de foraj, fiecare de aproape 2 km și jumătate adâncime. Primul va fi operațional în numai câteva luni.

Directorul Innarg, Samir Abboud: Energia geotermală poate înlocui cărbunele, gazele naturale și biomasa pentru termoficare.

Practic, este vorba despre folosirea la încălzire a apelor termale de adâncime, ale căror temperaturi pot depăși chiar și 80 de grade.

Mette Olivarius, cercetător GEUS: Și este o sursă de energie regenerabilă și sustenabilă. Încălzirea este permanent înnoită absolut natural, din pământ, nu se epuizează în timp.

Conversia la energia geotermală va reduce emisiile de dioxid de carbon în atmosferă cu 165 de mii de tone. Cam cât ar polua anual 13 mii de oameni.

Ministrul Finanțelor din Danemarca: Este un pas uriaș pentru tranziția verde, Aarhus este deschizător de drumuri pentru că aceasta este cea mai mare instalație de acest fel din Europa.

România este printre țările europene cu cele mai bogate resurse geotermale, dar aplicațiile sunt doar izolate. Oradea va finaliza un proiect anul viitor.

Singura poveste de succes este la Beiuș, care se încălzește cu ape termale încă din anii 2000; deși Bucureștiul stă pe un uriaș rezervor, nu folosește resursă – așa că locuitorii capitalei plătesc de aproape zece ori mai mult gigacaloria decât cei din Beiuș.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite