În clădiri importante din București s-a scris istoria actului de la 23 August 1944

Pe 23 August, în urmă cu 74 de ani, România a întors armele împotriva Germaniei.  Puţini dintre noi ştiu că în spatele zidurilor unor clădiri importante din Bucureşti s-a scris istoria acelei zile care a schimbat apoi destinele tuturor.

23 August 2018, 21:00 |
Zidurile istoriei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Regele Mihai l-a convocat pe mareşalul Ion Antonescu la Palatul Regal şi i-a cerut încheierea unui armistiţiu cu puterile aliate. Antonescu a refuzat, iar Regele l-a arestat și a numit un nou guvern.

M.S. Regele Mihai: Toată populaţia României care ajunsese să nu mai suporte războiul, toţi erau de acord, partide politice la fel şi Armata. Căci eu aveam toată Armata în spatele meu şi a executat fără şovăire, nu a existat nicio defecţiune şi asta a fost pentru mine o satisfacţie morală enormă! (sursa: Regii României).

Hitler a facut o criză de furie si a trimis o telegramă în care scria "Distrugeţi conspiraţia românească"!

Aviatia Germană a primit coordonatele exacte şi a pulverizat vila aflată în spatele Palatului, Casa Nouă, care era, de fapt, locuința Familiei Regale. Nimic nu a mai rămas în picioare.

O altă bombă a lovit chiar camera unde fusese arestat Antonescu. Mareşalul fusese dus însă într-o casă conspirativă din cartierul Vatra Luminoasă.

Imediat după 23 August 1944, sediul legaţiei germane la Bucureşti era înconjurat de trupe, iar cei dinăuntru erau somaţi să se predea.

Ambasadorul german, Manfred von Killinger, îşi împuşcă mai întâi secretara, cu care, se spune, avea o legătură amoroasă, apoi se sinucide. Este doar unul dintre evenimentele impresionante petrecute dincolo de aceste ziduri pe lângă care mii de oameni trec zilnic, grăbiţi şi nepăsători.

Istoricii spun că, pe plan militar, lovitura de stat de la 23 August a fost la fel de dezastruoasă ca şi înfrângerea de la Stalingrad şi a scurtat războiul cu şase luni.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPECIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI