În câteva țări europene este Vinerea Verde, ziua care vrea să combată Black Friday

29 noiembrie 2019, 07:59

Vinerea Neagră a început încă de joi seară. Cele mai mari magazine din America și-au modificat prețurile și au dat startul celei mai mari zile de cumpărături din an. Oamenii au luat cu asalt rafturile, unii cu planul făcut, alții la noroc.

Ca de fiecare dată, Vinerea Neagră se întinde pe toată durata weekendului, iar comercianții păstrează ofertele speciale.

Analiștii se așteaptă la vânzări record, mai ales că, în ultimul an, salariile americanilor au crescut, iar șomajul este la cel mai mic nivel din ultimii 50 de ani.

Este preconizată o creștere a vânzărilor cu 15% față de anul trecut, mai ales online, unde sunt țintite tranzacții de aproape 150 de miliarde.

Nu toți văd cu ochi buni această febră a cumpărăturilor. Ecologiștii reclamă consumerismul ca un factor de poluare și ar dori să impună Vinerea Verde.

Câteva zeci de persoane au protestat în fața sediilor Amazon din Franța, iar la Paris, unii chiar au încercat să-i oprească pe oameni să intre în mai multe centre comerciale.

Există și magazine care au îmbrățișat ideea și nu doar că nu oferă reduceri, dar chiar rămân închise sau au program redus.

E deja al treilea an în care, în Franța, anti-consumeriștii reușesc să mobilizeze retailerii pentru că, spun ei, cumpărăturile în exces, de Black Friday, nu fac altceva decât să polueze planeta.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite