În afara facturilor mari la gaze și curent electric, bucureștenii și timișorenii racordați la rețeaua centralizată de termoficare mai au un coșmar. Frigul din locuințe. În mii de apartamente din Capitală caloriferele sunt reci, iar termometrele arată cel mult 15-16 grade. Iar în Timișoara, autoritățile pregătesc restricții pentru că nu mai au bani să achite cheltuielile pentru apă caldă și căldură.
Domna Velicu locuiește într-un bloc din Sectorul 2 al Capitalei. Deși astăzi în zonă nu a fost nicio avarie, caloriferele erau bocnă. Termometrul arăta 15 grade în casă. Se dezmorțește cu ajutorul unei aeroterme pe care o mai pornește din când în când. Din cauza fluctuațiilor mari de temperatură, pereții au început să mucegăiască.
În această situație se află zeci de mii de bucureșteni, mai ales din sectoarele 1, 2 și 6.
Trei sferturi din rețeaua Termoenergetica este mai veche de 40 de ani. Acesta este și motivul pentru care, în sezonul rece, în fiecare oră se duc în pământ, din cauza țevilor sparte, peste 2000 de tone de apă fierbinte.
Nici timișorenii nu stau mai bine. Autoritățile au anunțat că nu mai au bani să achite facturile pentru gaze ale companiei locale de termoficare.
Societatea de termoficare a anunțat printr-un comunicat că temperatura apei în calorifere o să scadă cu câteva grade, pentru început, iar noaptea ar putea fi oprită furnizarea de apă caldă la robinet, astfel încât gazul plătit stocat acum să ajungă cât mai mult.
Primarul Dominic Fritz a cerut din nou ajutorul Guvernului.
Mai grav este că în perioada următoare temperaturile vor scădea. În aceste condiții, există pericolul ca sistemele de termoficare învechite să cedeze mai repede.