În aproape 8 la sută dintre cazurile de COVID secvențiate în România a fost depistată mutația BA.5. De două ori mai multe infectări cu subvarianta într-o săptămână

27 iulie 2022, 16:20

În săptămâna 14-24 iulie, au fost depistate prin secvențiere 285 de cazuri de infectare cu Omicron, dintre care 251 cu subtulpina BA.5.

În total, de la izbucnirea pandemiei, au fost efectuate 15.222 de secvențieri, fiind identificate 14.610 cazuri de infectare cu o variantă a coronavirusului care prezintă îngrijorare (VOC). Dintre acestea, până în prezent, au fost confirmate cu Omicron 6.896 de cazuri, depășind numărul cazurilor depistate cu celelalte mutații COVID în România.

(w500) Situația

Din cele 6.896 de cazuri confirmate prin secvențiere cu Omicron, în 541 de cazuri a fost confirmată subtulpina BA.5. Institutul de Sănătate Publică atrage atenția că proporția de cazuri de infectare cu BA.5 a crescut de 1,8 ori față de săptămâna precedentă.

Omicron a devenit variantă de COVID care provoacă îngrijorare din 26 noiembrie 2021, iar din 12 mai 2022 subvariantele sale BA.1, BA.2, BA.4 și BA.5 au devenit VOC.

CITIȚI ȘI:  Peste 12.300 de cazuri noi de infectare cu COVID în ultimele 24 de ore. Rafila: Săptămâna viitoare, vor fi probabil 70.000 de cazuri, 10.000 de cazuri pe zi

(w620) Pondere VO

Marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că, cel mai probabil, săptămâna viitoare în România se vor înregistra 70.000 de cazuri, însă a făcut doar o recomandare ca oamenii să poarte masca în spațiile aglomerate, susținând că „introducerea unor restricții s-ar putea să nu dea rezultate, masca, dacă nu e purtată corect, e inutilă”.

„Probabil că săptămâna viitoare  vor fi 70.000 de cazuri, o medie de 10.000 de cazuri pe zi”, a atras atenția Rafila, într-o conferință de presă. Ministrul a spus că „nu există o severitate mai mare a tulpinii” și că „nu toate lumea trebuie să primească medicație antivirală”.

Principalele simptome ale infectării cu subtulpinile BA.4 și BA.5 ale Omicron sunt durerile în gât, nasul înfundat, durerile de cap, migrenele, iar la copii – febră prelungită, care nu se remite într-una sau două zile, a explicat dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara, la TVR INFO.

Medicul a mai arătat că, dacă o persoană are simptome și la testul rapid nu are un rezultat pozitiv, este indicată efectuarea unui test RT-PCR.

„Noi recomandăm de două-trei săptămâni purtarea măștii în spațiile închise. Purtarea măștii când este o epidemie sau o pandemie este o măsură de civilizație, o măsură normală, sperăm să depășim cu bine acest moment”, a subliniat dr. Oancea.

CITIȚI ȘI:  Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara: A crescut numărul copiilor infectați cu COVID. Avem copii de la 17 zile până la 12 ani

(w620) Evoluție

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite