În ajutorul celor mai mici refugiaţi. Cel mai mare centru din Iași în care sunt cazați refugiați ucraineni primeşte sprijinul World Vision România

Cel mai mare centru din Iași în care sunt cazați refugiați ucraineni primeşte și sprijinul World Vision România. O organizație umanitară care se implică în proiecte pentru sprijinirea copiilor și care acum mai mult că niciodată vine în ajutorul celor mai mici dintre refugiați.

17 Martie 2022, 12:57 (actualizat 17 Martie 2022, 14:47) Știrile TVR |

Iana are 30 de ani și vine din oraşul Nikolaev. Când bombardamentele au devenit tot mai puternice a decis să plece cu băieţelul ei de 5 ani. A luat doar câteva lucruri de strictă necesitate într-un rucsac. Şi- a lăsat în urmă soţul, fratele şi mama, cu care ține legătura pe internet.

"În ziua în care am plecat erau avioane foarte aproape de sol care aruncau bombe şi se auzeau focuri de armă pe stradă. Primarul oraşului a organizat plecări cu autobuze. Erau 13 autobuze şi am reuşit să plecăm spre graniţă. În fiecare zi verific ştirile din oraşul meu, în acest moment acolo nu este lumină. Urmează să plecăm spre Israel deoarece acolo avem rude", spune Iana, mamă refugiată.

Reprezentanţii World Vision România oferă refugiaților sprijin financiar, dar și emoţional. Mai ales copiii au nevoie de consiliere psiholgică.

"Mai devreme vedeau un copilaș care se juca cu mașinuțele și a fost absolut...nu știu dacă doar trist, dar m-aș opri aici...să văd un copil de patru ani care se joacă cu mașinuțele și își caută un tanc cu care să treacă peste aceste mașini. Deci este clar că acest război îi afectează în primul rând pe copii, sunt copii care nu acceptă și ne-au spus că nu acceptă, că războiul nu există, că războiul trebuie să se termine, ei vor să ajungă la prietenii lor", spune Mirela Nabar, director executiv World Vision România.

"Ce generoşi şi calzi au fost românii să îi întâmpine pe prietenii ucraineni. Practic, suntem aici, în acest adăpost care a fost realizat de români. Refugiaţii au nevoie de puţină odihnă şi linişte că să poată continua drumul spre destinaţia finală. Localnicii pot ajuta cu siguranţă şi acesta este exemplul perfect", spune Edgar Sandoval, CEO World Vision USA.

În spijinul refugiaților cazați la centrul comercial vine și Biserica Catolică din Iaşi. Un vehicul special dotat cu dușuri mobile calde, și opțiuni pentru curățarea hainelor a fost adus special și staționează în parcarea centrului în fiecare zi de dimineață, până la ora 13,00.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI