În Afganistan a început vaccinarea împotriva poliomielitei

9 noiembrie 2021, 15:00

Este prima acțiune de acest gen în ultimii trei ani și se desfășoară în mai multe regiuni din Afganistan, cu ajutorul direct al talibanilor care asigură securitatea echipelor medicale.

Marjan Ameri, asistent: „Nu vom putea eradica poliomelita complet în ţara noastră. Există unele restricţii impuse de familii, există unele probleme de securitate şi nici nu avem echipamentele necesare.”

Lipsește și personalul calificat care să administreze administrarea vaccinului. Campania urmărește imunizarea a trei milioane de copii.

Hassibullah Qaderi, asistent: „Nu am primit vaccinurile împotriva poliomielitei la timp, iar multe familii refuză vaccinarea copiilor deoarece există zvonuri că vaccinul le-ar putea face rău.”

Câțiva lucrători medicali au fost uciși în estul Afganistanului, dar nu se știe cine sunt autorii atacurilor. Afganistanul și Pakistanul vecin sunt ultimele două țări în care poliomielită este endemică.

Boala este incurabilă și foarte contagioasă. Se transmite prin apa netratata și poate produce paralizii la copii. La nivel global, poliomielita a fost, practic, eliminată, în urma unor decenii de vaccinare. Până la eradicarea totală a bolii, riscurile rămân importante, în special pentru țările cu sistem de sănătate precar.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anul acesta s-a înregistrat un singur caz de infectare față de 56 în 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă