În așteptarea testelor prin care aflăm dacă am avut coronavirus

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
17 aprilie 2020, 15:33

În goana după vaccin s-a neglijat practic un element foarte important: cum aflăm dacă am fost bolnavi, cu forme ușoare de coronavirus? COVID 19 are un spectru foarte larg de simptome și devine tot mai clar că el a existat și înainte de noiembrie 2019 sub diverse forme de gripă sau pneumaonie atipică.

Dr David Buchholz, de la Columbia University,  declara acum câteva zile pentru The Guardian că este în lucru un produs care să poată arată dacă avem anticorpi sau nu și pentru care cererea va fi foarte mare. Dacă în urmă testării se dovedește că avem anticorpi, atunci înseamnă că am avut o formă ușoară de coronavirus, pe care poate am tratat o că pe o răceală sau gripă oarecare. Acesta este practic cel de al treilea produs foarte important așteptat de oamenii din întreagă lume și pentru care marile companii farmaceutice – în cele mai multe cazuri susținute masiv de guvernele din țările lor de origine – duc o adevărată lupta pentru testare și omologare. Este evident că sunt foarte mulți bani în joc.

Care sunt de fapt cele patru  produse principale așteptate? Și care ar fi ordinea lor ideală de apariție?

Tratamentul pentru COVID 19

Poate că tratamnentul este cel mai important în această prima faza nu doar pentru a evita pierderile de vieți ci și pentru a calmă sistemul și a putea debloca spitalele și secțiile de terapie intensivă. În general acesta a fost motivul principal pentru care guvernele au ajuns la starea de urgență și izolare, anume pentru a proteja sistemele sanitare de colaps și  a evita situația că pacienții să nu mai aibă acces la actul medical din cauza blocării totale a sistemului și resurselor existente.

Vaccinul COVID 19

Vaccinul este important pentru că aici se vor mișcă cei mai mulți bani. Dacă la tratamente vorbim de probabil un million de persoane – cei infectăți – vaccinul va fi universal pentru populațiile care se întind pe mai multe continente. Aici testele sunt déjà avansate chiar pe voluntari, dar este probabil că el să apară spre finalul anului. Vaccinul este posibil să fie un produs care se repetă anual, ceea ce va aduce și mai multe avantaje companiilor care vor reuși să îl omologheze și să-l producă în masă.

Testul rapid COVID 19

Tesarea COVID déjà funcționează și ea a început – în sfârșit! – să fie aplicată în general pentru toți pacienții care ajung la spitale. Este singură soluție pentru a proteja personalul medical.

Dar și aici este nevoie de o testare rapidă cu un procent de acuratețe destul de ridicat, și  rămâne în joc o concurență ridicată între producători. Există déjà teste rapide dar ele trebuie perfecționate din punct de vedere al preciziei rezultatelor. Când pacientul ajunge în regim de urgență nu poți aștepta o zi sau două până vin testele complete de la laborator, așa că riscul rămâne ridicat dacă testele rapide nu sunt sufficient de precise. Este cunoscut déjà că în Spania au fost probleme mari de răspândirea COVID 19 până s-a constatat că o mare parte din testele importate aveau o precizie de doar 30 la sută.

Testele rapide sunt o prioritate acum nu doar pentru sistemul sanitar dar și pentru cetățeni, țînând cont că în multe țări se testează public la cerere sau chiar la domiciliu, cum este cazul Rusiei. Este o piață mare și probabil în curând orice clinică privată ne va putea oferi teste pe care le putem face la cerere. Inclusiv pentru cei care pleacă la muncă în străînătate probabil că din dosarul de angajare va face parte rezultatul unui astfel de test care se va face cu puțîn timp înainte de plecarea către destinație. În acest moment testul costă între 15 și 20 de euro, aici nefiind incluse cheltuielile de laborator, el fiind astfel accesibil pentru o persoană sau întreagă familie. Este probabil că prețurile să scadă și testele să devină populare, să le putem realiza periodic până la apariția vaccinului.

Mai mult, ele ar trebui realizate de o persoană înainte de vaccinare, fiind cunoscut faptul că o vaccinare în timpul existenței bolii poate aduce forme agravante.

Testul dacă am fost bolnavi de COVID 19

Deși ușor neglijat de media, acest test este foarte important și se află și el în …. testare. Este bine să știm dacă avem déjà anticorpi sau nu în urmă unei forme ușoare. Apar și aici probleme etice… dacă mai suntem purtători sau nu, dacă trebuie să declarăm testul când este pozitiv și alte situații particulare. Deși există informații din China că unii pacienți vindecați se pot infectă din nou, în general medicii consideră că nu sunt confirmate și declara că în mod normal avem chiar și în urmă unei forme ușoare anticorpi că să nu mai facem boală deloc, sau măcar un an de la vindecare.

Așadar jocurile de business în lumea medicală sunt interesante și cu un final așteptat în toată lumea. Este evident că avem nevoie de toate cele patru produse cât mai repede. În ce ordine vor apărea ele pentru producția de masă?

Autor : Răzvan Nicolescu

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite