În așteptarea avizului de funcționare. Cătălin Cîrstoveanu: Putem să scădem mortalitatea infantilă prin investiția în bănci de lapte matern

8 august 2017, 10:49

„În primul rând, e vorba de o investiție care trebuie să prindă viață. Este o onoare pentru noi că avem cu cine să colaborăm și cu cine să investească în zona aceasta. În al doilea rând, este un avantaj enorm pentru copiii noștri. Noi discutăm că România are niveluri de mortalitate foarte mari, de două-trei ori mai mari decât în restul Europei. Știm foarte bine care sunt și metodele cu care putem să scădem această mortalitate. Și una dintre metode este investiția în bănci de lapte matern”, a declarat dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secției ATI de la Spitalul „Marie Curie”.

Prima bancă de lapte matern din România

În Europa există, în prezent, 214 bănci de lapte matern. Acum un secol se înființa în Austria prima bancă de lapte matern din Europa. Pentru România este o premieră. La Spitalul „Marie Curie” din București a fost construită, cu ajutorul donațiilor, o astfel de bancă.

Medicii așteaptă acum avizul de funcționare de la Ministerul Sănătății, care a fost solicitat la începutul lunii iunie, a precizat Enona Chiriac, manager proiect la Asociația „Inima Copiilor”.

„Bulgaria are bancă, noi nu avem. Este gata banca și așteptăm autoritățile în vizită pentru că lucrurile sunt în regulă acolo, totul este frumos, aranjat, curat, igienic. Avem un sistem de urmărie al laptelui de la donatoare. În aprilie am discutat cu DSP și am cerut autorizare și acum așteptăm un răspuns de la Minister, unde am cerut la începutul lunii iunie un răspuns”, a declarat Enona Chiriac la TVR.

„Medicii fac apeluri disperate către cei responsabili. Singura bancă de lapte matern din România este nefuncțională”

Cât de importantă este existența acestei bănci de lapte matern, cum funcționează întregul proces de donare, aflați din materialul video alăturat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite