În 7 mai, budiștii sărbătoresc ziua de Vesak

7 mai 2020, 15:10

Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 54/115 din 1999, a recunoscut pe plan internațional Vesak ca zi de recunoaște a contribuției budismului, una dintre cele mai vechi religii din lume, spiritului umanității.

Vesak este o sărbătoare publică în Singapore, unde budismul este cea mai populară religie. 33,3% din populație este formată din budiști, ceea ce reprezintă un număr mare într-o țară cu o mare diversitate cultură și istorică. Data Zilei Vesak variază de la an la an și chiar de la o țară la alta, datorită diferitelor calendare urmate. Ea are loc în a 15-a zi a celei de-a patra luni în calendarul chinezesc. Această dată este de obicei în luna mai.

„Pentru budiștii de pretutindeni este un moment special – nașterea, iluminarea și moartea lui Buddha – de aminitire a mesajul de compasiune și devoțiune față de serviciul omenirii. Acest mesaj este probabil mai relevant ca oricând.

(w500) Vesak

Pacea, înțelegerea și viziunea asupra omenirii sunt esențiale pentru a face față complexității erei nucleare.

Această filozofie stă în centrul Cartei Națiunilor Unite și ar trebui să fie permanent în gândirea noastră, mai ales în acest an internațional al păcii, a fost mesajul fostului secretar general al Onu, Javier Perez de Cuellar, în 1986.

În ziua Vesak, templele sunt decorate cu steaguri și flori. Credincioșii se adună la temple înaintea zorilor, călugării îmbrăcați în hainele de culoarea șofranului cântă sutrele, steagul budist este ridicat, iar oamenii cântă imnuri închinate lui Buddha, Dharma (învățăturile sale) și Sangha (discipolii săi ).

Credincioșii depun ofrande de flori, lumânări și tămâie la picioarele statuilor. Aceste ofrande sunt simbolul credinței că viața, ca și aceste oferande, este trecătoare, că toate lucrurile se descompun și, în cele din urmă mor.

Ziua continuă cu o serie de fapte bune. Budiștii cred că dacă faci astăzi fapte bune meritele tale vor crește, tocmai de aceea tinerii budiști organizează donări de sânge la spitale, fac acte de caritate, eliberează animalele captive, ajută oamenii nevoiași.

(w500) scăldatul

Astăzi, mesele sunt vegetariene chiar dacă budiștii organizează donări de sânge.

Budiștii din Birmania și Sri Lanka pregătesc în această zi orez fiert în lapte pentru a marca ultima masă a lui Buddha înaintea postului lung care l-a condus la iluminare.

La templu, adepții urcă, timp de 2 ore, treptele în genunchi, în timp ce se roagă pentru pacea lumii, binecuvântările personale și pocăința.

Ziua se încheie cu o procesiune cu lumânări aprinse pe străzi.

„Transmit cele mai bune urări tuturor celor care celebrează Ziua Vesak, o ocazie sacră pentru milioane de oameni din întreaga lume. În ziua care marchează naşterea, iluminarea şi moartea lui Buddha, noi toţi, budişti şi nu, ne putem gândi la viaţa lui şi să ne putem inspira din învăţăturile lui. În vremuri în care gradul de intoleranţă şi de inechitate este în creştere, mesajul lui Buddha împotriva violenţei şi de dedicare a omului în favoarea celorlalţi este mai relevant ca niciodată. În Ziua Vesak, să reînnoim angajamentul de a construi o lume a păcii şi demnităţii pentru toţi”, este mesajul Secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Apa vieții

Unul dintre ritualurile cele mai populare este „scăldatul” lui Buddha. Credincioșii se adună jurul unor bazine decorate cu ghirlande de flori și dominate de statuia micului Siddhartha. Apa scoasă din bazin se toarnă deasupra statuii, în amintirea legendei care spune că prințul prunc a fost spălat cu apa de la nouă dragoni, imediat după naștere.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite