În 25 octombrie, românii sărbătoresc Ziua Armatei. Preşedintele Iohannis şi premierul Ciucă au participat la ceremoniile de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I

25 octombrie 2022, 07:19

Ziua marchează momentul simbolic în istoria poporului român al eliberarii de către Armata Regală Română a ultimelor localităţi din Transilvania aflate sub ocupaţie străină, la data de 25 octombrie 1944.

Unităţile Armatei Române au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind prin jertfe şi sacrificii la victoria obţinută la 9 mai 1945, care a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Vor fi organizate o serie de manifestări în principalele garnizoane din țară, în bazele militare din teatrele de operaţii, unde sunt dislocaţi militarii români și în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării.

 

În Capitală, la ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, va avea loc o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane de flori. De asemenea va fi o ceremonie de schimbare a gărzii, iar aeronave ale Forțelor Aeriene Române vor survola zona parcului.

La Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial va fi la ora 12.00 o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.

La ora 13.00, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” va fi vernisată expoziția temporară „Drumul către Încoronarea din anul 1922″.

La ora 19,00 va începe retragere cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei, B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timişoara, sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Mai multe manifestări vor avea loc în restul ţării. Astfel, în Satu Mare şi la Păuliş, la Monumente ale Ostaşului Român vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la ora 10,00, respectiv 12,30.

La ora 14,00, la Carei, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român” va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori. Voluntarii Invictus, alergători şi ciclişti, militari şi civili, care au parcurs aproximativ 3.800 de kilometri în cadrul Ştafetei Veteranilor pe trei trasee, vor prezenta onorul, în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din ţară, la Monumentele eroilor, precum şi la cimitire şi la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.

Potrivit MApN, în campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Data de 25 octombrie a fost stabilită ca Zi a Armatei Române pentru a aniversa eliberarea definitiva a teritoriului naţional temporar ocupat în urma Dictatului de la Viena, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959.

Din 1830, anul înfiinţării armatei romane moderne, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicata exclusiv sărbătoririi acestei instituţii. Armata Română a participat anual la manifestările prilejuite de Ziua Înălţării Domnului, devenita Ziua Eroilor după Primul Război Mondial, şi la cele dedicate Zilei Naţionale, sărbătorită în 10 mai, de Ziua Regelui. În primii ani după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Ziua forţelor armate române a fost sărbătorită pe 2 octombrie.

Ziua Armatei este marcată prin evenimente organizate în toate marile garnizoane din ţară, în bazele din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români şi în ţările în care România are acreditați ataşaţi ai apărării sau are reprezentanţe militare.

În prezent, militarii Armatei României participă la misiuni internaţionale, de tip coaliţie sau desfăşurate sub egida NATO, UE, OSCE şi ONU, pentru combaterea terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare.

25 octombrie 1944

În această zi, militarii Diviziei a 9-a Infanterie eliberau Careiul, ultima localitate aflată sub ocupaţia hortistă şi astfel, întregul teritoriu de 43.492 kmp, ocupat prin Dictatul de la Viena, era eliberat refăcându-se adevăratele hotare de stat ale României.

Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut, între 23 august şi 25 octombrie 1944, prin lupta eroică a peste 525.000 de militari, din care au fost ucişi sau răniţi în lupte circa 58.000.

În cursul ofensivei au fost eliberate 872 de localităţi între care 8 oraşe, iar în total, pe întreg teritoriul României, inamicul a înregistrat din partea trupelor române aproximativ 73.000 de victime.

A fost singurul obiectiv strategic naţional, realizat efectiv de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în art. 2 al Tratatului de Pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate, încheiat la 10 februarie 1947.

 

 

surse

mapn.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite