În 24 de ore, la fiecare două minute și jumătate, un român a murit de Covid. Gheorghiță: Majoritatea acestor decese erau prevenibile

2 noiembrie 2021, 19:39

591 de decese în ultimele 24 de ore înseamnă că la fiecare două minute și jumătate un român bolnav de Covid 19 a închis ochii. Este cea mai mare cifră înregistrată în România de la debutul pandemiei. Recordul anterior a fost pe 19 octombrie: într-o zi și o noapte au fost raportate 574 de decese.

Valeriu Gheorghiță coordonatorul CNCAV: „În zilele acestea este o dramă incredibilă, dispare o generație de bunici, o generație de vârstnici, de seniori, din cauza faptului că rata de vaccinare este mult prea redusă la această grupă de vârstă. Cea mai tristă problemă este că majoritatea acestor decese erau decese prevenibile.”

De la debutul pandemiei, numărul total al deceselor a depășit 48.000. Doar din 20 octombrie până acum au murit peste șase mii de oameni.

Valeriu Gheorghiță coordonatorul CNCAV: „Media deceselor pe ultimele șapte zile la un milion de locuitori, în România, este de peste 50 de ori mai mare decât în Danemarca, țară cu acoperire vaccinală de 80%, și de aproape 68 de ori mai mare în România decât în Portugalia, țară care are o acoperire vaccinală de peste 90%.”

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca: „Eu cred că pe săptămâna viitoare vom depăși șase sute de morți pe zi și numerele vor rămâne mari pentru că rata de transmitere intracomunitară e mare. Și avem foarte multe persoane vulnerabile care sunt nevaccinate și care în momentul de față sunt complet expuse. Ca să scădem numărul de decese trebuie să scădem numărul de persoane de pe terapie intensivă și să scădem rata de transmitere a infecțiilor. Și acest lucru se face prin limitarea libertății de interacțiune între oameni. Sigur, dacă am fi avut o rată de vaccinare suficient de mare. ar fi făcut diferența.”

Începe să scadă însă numărul de noi infectări: au fost anunțate puțin peste 11.000. Dar România ocupă în continuare locul trei în lume, dar și în Europa după numărul de cazuri noi și decese.

Raed Arafat, șeful DSU: „Sunt în continuare peste 1.800 de persoane în secțiile de terapie intensivă, marea majoritate nevaccinate. Aici sunt și cele mai multe decese.”

Adrian Marinescu, directorul medical Institutului „Matei Balș” din București: „E de așteptat ca și în zilele viitoare, din păcate, să avem mulți pacienți care vor evolua imprevizibil, chiar dacă scade numărul de infecții. Sigur, explicația în spate pentru formele severe și mai ales critice în terapie intensivă pleacă de la aceleași elemente, faptul că nu sunt vaccinați sau că ajung târziu la spital, că vorbim de persoane vulnerabile care au afecțiuni cronice și o anumită vârstă, că sunt supraponderali.”

Între timp, la București, autoritățile au găsit o soluție pentru a degreva numărul unic de urgență 112 de solicitările pentru testare Covid 19 la domiciliu. Aceste solicitări pot fi făcute acum prin intermediul Call Center-ului DSP, la număr 021 9462 sau printr-un formular completat pe siteul DSP.

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov: „Cele mai multe solicitări. Sub 24 de ore. 40 de echipaje ale ambulanței sunt dedicate zilnic testărilor la domiciliu în București și Ilfov. România primește în continuare ajutor din străinătate. Au sosit în țară 10 concentratoare de oxigen, o primă tranșă din cele 40 oferite de statul Israel. În plus o echipă de medici israelieni va face evaluări în spitale și va da o serie de recomandări în perioada următoare.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite