Comasarea alegerilor creează dispute în coaliție. În 2024, România va avea patru rânduri de alegeri

Tema privind o posibilă comasare a alegerilor stârnește noi controverse în coaliție. Liderii PNL susțin că juriștii din partidul lor caută soluții pentru a comasa două tururi de scrutin pentru că 2024 va fi un an cu patru rânduri de alegeri, iar asta ar putea obosi electoratul și ar putea conduce la o rată ridicată a absenteismului la vot. De cealaltă parte, social democrații și reprezentanții UDMR spun că trebuie respectate deciziile CCR și cele ale Comisiei de la Veneția , care arată faptul că un asemenea scenariu nu poate fi realizat.

04 Februarie 2023, 19:28 (actualizat 04 Februarie 2023, 19:31) Știrile TVR |

2024 va fi cel mai aglomerat an din punct de vedere electotral. Românii sunt așteptați la urne să voteze europarlamentarii, primarii, parlamentarii, dar și pe președintele țării. Liderii PNL propun ca două dintre scrutine să fie comasate.

Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL: "Poți să suprapui localele cu parlamentarele, poți să te gândești să suprapui parlamentarele cu prezidențialele. Populația nu poate fi obosită cu genul acesta de activitate electorală în fiecare lună din 2024."

PSD vrea ca tema să fie discutată în Coaliție, iar UDMR nu vede posibilă o comasare.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: "Sunt niște comasări ale comisie de la Veneția, este și o decizie a CCR, e o temă nouă. Începem cu europarlamentarele și terminăm cu cele pentru funcția de președintele. Așa sunt cronologic. Eu nu funcționez să începem să gândim cu ceva care este în mijloc."

Antal Lorant, senator UDMR: "Noi considerăm că temele electorale pentru fiecare set de alegeri ar trebui tratate separat.  Fiecare are o tematică separată. În momentul în care comasezi nişte alegeri, este clar că este extrem de greu ca să delimitezi subiectele."

Comisia de la Veneția a transmis României că legislația privind procesul electoral nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri. În plus, Curtea Constituțională a luat o decize în privința acestei spețe, în anii trecuți.

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR: "Nu se poate face lucrul ăsta. Mandatul parlamentar este de patru ani şi nu poate fi redus ca durată. Mandatul parlamentarilor nu poate fi prelungit, numai într-o situaţie absolut excepţională.  La cele prezidenţiale, acolo ar fi o soluţie să se unească cu cele parlamentare, dar nici acelea nu vor fi în aceeaşi zi. Actualul preşedinte are mandat până în 21 decembrie 2024 şi nu cred că preşedintele este dispus să renunţe la vreo oră din mandatul dumnealui."

În acelaşi timp, potrivit Constituţiei, nici parlamentarii nu-şi pot prelungi mandatele, decât în cazuri excepţionale, cum ar fi stare de război sau stare de urgenţă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI