În 20 iunie, să facem un pas #AlăturideRefugiați. Supraviețuitorii povestesc despre cazurile de răpire și tortură pe drumul spre Europa

De Ziua Mondială a Refugiatului comemorăm forța, curajul și perseverența a milioane de refugiați. Ziua Mondială a Refugiaților marchează, de asemenea, un moment cheie pentru ca publicul să arate sprijin familiilor forțate să își părăsească patria. Salvați din Marea Mediterană de către Garda de Coastă italiană, refugiații și migranții avertizează cu privire la munca forțată și la sclavia la care sunt supuși pe drumul spre Europa.

20 Iunie 2020, 06:09 (actualizat 23 Iunie 2020, 13:05) | Magda Manea |
Ziua Mondială a Refugiaților / FOTO: UNHCR

Într-o lume în care violența obligă mii de familii să fugă în fiecare zi pentru a-și salva viața, a venit momentul să arătăm că suntem alături de refugiați.

Familiile care au fost nevoite să fugă depun eforturi extraordinare pentru a supraviețui. Din Sudanul de Sud în Uganda, din Myanmar în Bangladesh, din Siria în Iordania; au îndurat călătorii lungi, periculoase și dificile. Într-un moment în care există tot mai multe crize globale care îi forțează pe oameni să-și părăsească casele, să le arătăm solidaritatea și să le onorăm rezistența și determinarea de a-și păstra familiile în siguranță.

În spatele cifrelor şi statisticilor există oameni reali cu poveşti triste despre suferinţă şi pierderi, despre speranţă şi ambiţie.

UNHCR dorește să amplifice vocile celor pe care nu îi aude nimeni și le spune poveștile.

Mamoudou Oba din Guineea: Într-o zi te vor ucide!

Vasul Gărzii a de Coastă italiene Datillo, Marea Mediterană.

Mamoudou Oba din Guineea, care a fost salvat după câteva zile pe un vas în derivă, îi avertizează pe cei care vor să încerce să fugă de sărăcie și de conflicte în Africa Subsahariană cu privire la pericolele rutelor terestre și maritime către Europa.

,,Nu aș sfătui pe nimeni să intre în Libia. Veți muri degeaba,” a spus el salvatorilor.

Stând pe puntea navei Dattilo, nava de patrulă a gărzii italiene de coastă, aflată la 50 de mile de coasta Africii de Nord, la scurt timp după ce a fost salvat, povestește că a fost răpit, înfometat și bătut timp de trei săptămâni înainte de a părăsi Libia.

,,Într-o zi, într-o zi, într-o zi te vor ucide.”

Aproape 100.000 de refugiați și migranți, precum Mamoudou, au trecut Marea Mediterană spre Italia de la începutul anului, potrivit rapoartelor UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați.

Aflat într-un grup de 99 de persoane salvate de Dattilo, el spune că oamenii sunt cumpărați și vânduți pentru doar 300 de dolșari. ,,Dacă rămâi, în fiecare zi vin să-ți facă lucruri rele. Într-o zi, într-o zi, într-o zi te vor ucide.”

UNHCR estimează că peste 1,3 milioane de persoane au nevoie urgentă de asistență umanitară în Libia. Se solicită stoparea detenției pentru migranți, refugiați și alte persoane vulnerabile și accesul umanitar nerestricționat în interiorul țării pentru a se asigura că le este acordată protecție internațională.

Declarația lui Mamoudou despre abuzurile la care sunt supuși refugiații și migranții este confirmată de Lucia Guidolin, un medic voluntar la garda italiană de coastă. Ea spune că majoritatea refugiaților și migranților pe care i-a examinat după ce au fost salvați din Marea Mediterană arată semne grave de abuz fizic și psihic.

Guidolin a întâmpinat un astfel de caz printre pasagerii de pe Dattilo.

Ivorian Abdullah Touré i-a spus că a fost răpit și torturat de bande ale străzii timp de câteva luni.

,,Ne-au amenințat, așa că le-am dat bani. Dacă nu, ne onmorau. Au luat o armă și au tras pe lângă urechile mele. Acum sunt surd.”

 

Sursa: UNHCR România

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 9°C
IASI 9°C 5°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 9°C 6°C
CRAIOVA 12°C 7°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI