În 1976, japonezii construiau la noi cea mai performantă staţie de satelit din SE Europei. În 2018, vizită ratată a premierului nipon

19 ianuarie 2018, 21:42

Deşi este la capătul celălalt al lumii, Japonia are relaţii diplomatice oficiale cu România de peste un secol, întrerupte doar în timpul celui de-al Doilea război mondial. Au fost contacte între casele noastre regale în perioada interbelică. Au fost menţinute în perioada comunistă.

Şi puţini ştiu că, în 1976, japonezii construiau la noi cea mai performantă staţie de satelit din sud-estul Europei. Japonezii, nu ruşii, asta în plin avânt comunist.

Complexul s-a dezvoltat, funcţionează şi astăzi la Cheia, în Prahova, a fost extins. Antenele iniţiale încă funcţionează ireproşabil.

În 2007, tot japonezii s-au oferit să construiască o linie de metrou între Bucureşti şi Otopeni. Trebuia să aibă 21 de staţii şi să fie gata în 2014. Până acum aveam metrou – dar România ezită şi azi.

Iar în prima vizită, istorică, a unui premier japonez la Bucureşti, acesta nu şi-a putut întâlni omologul – pentru că acesta demisionase cu o seară înainte.

Această vizită a fost atent pregătită şi a avut ca scop principal tocmai identificarea celor mai bune modalităţi de valorificare a raporturilor politice, economice în primul rând, între România şi Japonia.

O asemenea vizită este pregătită de zeci de oameni din ministere şi ambasade. Pentru ei, a fost muncă în zadar. Shinzo Abe avea însă în delegaţie zeci de oameni de afaceri, preşedinţi de companii grele ca Mitsubishi sau NTT; autorităţile române şi japoneze au evitat să ne răspundă ce acte ar fi trebuit convenite, dacă totul mergea conform planului. Cert e că, potrivit ambasadei Japoniei, nu s-a semnat niciun contract.

Vrem însă un parteneriat strategic cu ei. Vizita lui Abe a fost parte a unui turneu care a inclus ţările Baltice, Bulgaria şi Serbia. Premierul nipon caută aliaţi inclusiv în chestiunea Coreei de Nord. Japonia încearcă şi să contracareze influenţa din ce în ce mai mare a Beijingului – China are la noi cele mai mari investiţii în energie şi telecomunicaţii.

Aşa că din punct de vedere diplomatic, politic şi al uzanţelor, mai ales în condiţiile în care pentru japonezi onoarea este un concept aparte, ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti este o ratare – în cel mai bun caz.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite