LUMEA AZI

În 1976, japonezii construiau la noi cea mai performantă staţie de satelit din SE Europei. În 2018, vizită ratată a premierului nipon

Acum câteva zile, în România a avut loc o vizită istorică, aproape trecută cu vederea din cauza tulburărilor politice interne. Pentru prima oară în 100 de ani de relaţii diplomatice, la Bucureşti a sosit premierul Japoniei. Pentru că omologul său român demisionase însă cu doar o seară înainte, o mare parte din programul oficialului s-a anulat. Vizita lui Shinzo Abe a avut loc însă în contextul mai larg al turneului său în estul Europei.

19 Ianuarie 2018, 21:42 (actualizat 19 Ianuarie 2018, 21:52) | Mihai Melinescu |
Relația României cu Japonia. Editorial de Mihai Melinescu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Deşi este la capătul celălalt al lumii, Japonia are relaţii diplomatice oficiale cu România de peste un secol, întrerupte doar în timpul celui de-al Doilea război mondial. Au fost contacte între casele noastre regale în perioada interbelică. Au fost menţinute în perioada comunistă.

Şi puţini ştiu că, în 1976, japonezii construiau la noi cea mai performantă staţie de satelit din sud-estul Europei. Japonezii, nu ruşii, asta în plin avânt comunist.

Complexul s-a dezvoltat, funcţionează şi astăzi la Cheia, în Prahova, a fost extins. Antenele iniţiale încă funcţionează ireproşabil.

În 2007, tot japonezii s-au oferit să construiască o linie de metrou între Bucureşti şi Otopeni. Trebuia să aibă 21 de staţii şi să fie gata în 2014. Până acum aveam metrou - dar România ezită şi azi.

Iar în prima vizită, istorică, a unui premier japonez la Bucureşti, acesta nu şi-a putut întâlni omologul - pentru că acesta demisionase cu o seară înainte.

Această vizită a fost atent pregătită şi a avut ca scop principal tocmai identificarea celor mai bune modalităţi de valorificare a raporturilor politice, economice în primul rând, între România şi Japonia.

O asemenea vizită este pregătită de zeci de oameni din ministere şi ambasade. Pentru ei, a fost muncă în zadar. Shinzo Abe avea însă în delegaţie zeci de oameni de afaceri, preşedinţi de companii grele ca Mitsubishi sau NTT; autorităţile române şi japoneze au evitat să ne răspundă ce acte ar fi trebuit convenite, dacă totul mergea conform planului. Cert e că, potrivit ambasadei Japoniei, nu s-a semnat niciun contract.

Vrem însă un parteneriat strategic cu ei. Vizita lui Abe a fost parte a unui turneu care a inclus ţările Baltice, Bulgaria şi Serbia. Premierul nipon caută aliaţi inclusiv în chestiunea Coreei de Nord. Japonia încearcă şi să contracareze influenţa din ce în ce mai mare a Beijingului - China are la noi cele mai mari investiţii în energie şi telecomunicaţii.

Aşa că din punct de vedere diplomatic, politic şi al uzanţelor, mai ales în condiţiile în care pentru japonezi onoarea este un concept aparte, ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti este o ratare - în cel mai bun caz.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 16°C
IASI 9°C 9°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 13°C 13°C
CRAIOVA 17°C 15°C
BRASOV 10°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI