În 11 august 1999 pe cerul României a fost ultima eclipsă de soare a secolului XX. Cum s-a văzut evenimentul la TVR

Ce trăiesc americanii astăzi noi am trăit acum aproape două decenii. În 11 august 1999 pe cerul României nu a fost nici noapte, nici zi. Din lumina, s-a făcut brusc întuneric, iar soarele a dispărut. Eclipsa mileniului, așa cum a fost ea numită a durat 2 minute și 23 de secunde, dar a fost un spectacol pe care romanii nu îl vor uita niciodată.

21 August 2017, 10:42 (actualizat 21 August 2017, 11:11) |
Ultima eclipsă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ochelarii speciali de protecție s-au vândut atunci mai bine decât orice produs popular pentru că toată lumea voia să vadă minunea de pe cer. De la explicațiile specialiștilor, până la zâmbetele și lacrimile românilor, toate momentele importante s-au văzut la Televiziunea Română.

Pregătirile pentru eclipsă din august 1999 au început cu un an înainte, iar fiecare român s-a pregătit cum a putut pentru marele eveniment.

Unii s-au temut că vor orbi dacă se uită fix spre cer, așa că ochelarii de protecție au devenit afacerea momentului. Îi găseai la fiecare colț de stradă, de la tarabe la farmacii.

A fost o întreagă desfășurare de forțe pentru ca eclipsa care a traversat 16 țări și un sfert din suprafața lumii s-a văzut din toate colțurile României.

Mii de oameni s-au adunat în centrele marilor orașe. Unii s-au cățărat pe blocuri, iar alții pe stâlpii de electricitate ca să fie siguri că nu pierd ultima eclipsă din secolul XX.

Cum în 1999 nu existau rețele de socializare, românii au urmărit eclipsa în fața blocului cu vecinii de scară.

Unii au încercat chiar să surprindă momentul.

Mulți străini au venit să vadă din România cum se ascunde soarele după lună. Francezi, germani sau austrieci au mizat pe faptul ca de aici vor vedea spectacolul mai bine.

Pe cerul României a fost întuneric, în plina zi, timp de două minute și 23 de secunde.

Punctul maxim al eclipsei de soare din 1999 a fost atins la Ocnele Mari, lângă Râmnicu-Vâlcea. Tot acolo s-au adunat și cei mai mulți curioși.

În România următoarea eclipsă de soare va fi vizibilă în anul 2081.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI