Înțelegerea comună dintre Președinția României la Consiliul UE în domeniul digital și Parlamentul European privind Programul Europa Digitală – confirmată în Coreper

Președinția Consiliului Uniunii Europene
Președinția Consiliului Uniunii Europene
13 martie 2019, 14:40

„Programul ‘Europa digitală’ va sprijini întreprinderile europene, în special pe cele mici, să beneficieze de oportunitățile enorme ale transformării digitală, să se extindă și să câștige un avantaj competitiv pe piață. Totodată, Programul va avea un impact semnificativ asupra reducerii decalajului privind competențele digitale la nivelul Uniunii, astfel încât cetățenii europeni să dispună de cunoștințele necesare pentru a face față transformării digitale”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și societății informaționale, președinte al Consiliului TTE (formațiunea Transporturi, Telecomunicații și Energie a Consiliului).

Programul „Europa digitală” va oferi finanțare pentru proiecte în 5 domenii esențiale: calcul de înaltă performanță, inteligență artificială, securitate cibernetică, competențe digitale avansate și asigurarea utilizării pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate.

Finanțarea proiectelor de construire a calculatoarelor de înaltă performanță va aduce beneficii în domeniul sănătății, al mediului înconjurător și al securității.

În același timp, Programul va sprijini formarea competențelor digitale avansate pentru cetățeni, precum și pentru întreprinderile mici și mijlocii și administrațiile publice.

Finanțările vor contribui la asigurarea accesului ușor și sigur la serviciile publice digitale, prin consolidarea interoperabilității serviciilor publice la nivelul UE.

Programul „Europa digitală” va fi complementar unui număr de alte programe care sprijină transformarea digitală, cum ar fi „Horizon Europe” și mecanismul „Connecting Europe Facility”.

Înțelegerea comună nu include aspectele legate de buget, acestea urmând a fi discutate ca parte a negocierilor privind viitorul Cadru financiar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă