Imunoterapii pentru copiii cu afecțiuni respiratorii grave. Un val de bronșiolite ajunge în România, avertizează medicii

16 noiembrie 2022, 19:25

O tânără, cu amândoi copiii bolnavi, a venit în Capitală de la Feteşti, unde nu mai era loc în spital. I-a adus la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Numai în ultima zi, aproape 250 de copii au ajuns aici cu probleme respiratorii. Zece la sută la sută dintre ei au fost internaţi pentru că au făcut insuficienţă respiratorie. Cei mai mulţi sunt sugari de până la 6 luni. Sunt de 10 ori mai mulţi decât într-o perioadă similară de dinaintea pandemiei.

Un val de bronșiolite de 3 ori mai mare decât anul trecut mătură Europa, după ce a umplut spitalele în SUA.

Franţa şi Luxemburgul au activat planul de urgenţă, după ce a explodat numărul micuţilor cu insuficienţă respiratorie.

La noi e doar începutul, spun medicii.

De vină este virusul sincţial respirator, care la cei mai mulţi cauzează o banală răceală. Cei mai mici nu l-au întâlnit însă până acum.

Lumea a purtat mască şi s-a spălat mai des pe mâini, ca să se apere de COVID, dar acum nu se mai protejează. Iar nou-născuţii nu au imunitate.

La început, infecţia se manifestă cu o temperatură uşor mărită. Copiilor le curge nasul, au o tuse uscată şi o durere uşoară în gât şi de cap. La cei mai mici, poate cauza însă forme grave de pneumonie şi bronșiolită.

Pe bebeluşii născuţi prematur, care au boli grave de inimă şi de plămâni şi pe cei cu imunitatea slăbită de la alte afecţiuni, virusul sinciţial respirator îi poate ucide. Şi nu o dată s-a întâmplat, inclusiv la micuţi pentru care statul a plătut zeci de mii de euro pentru operaţii peste hotare.

Vaccin nu există încă. O terapie cu anticorpi monoclonali îi poate apăra însă de ce e mai rău. Iar acum e gratuită pentru cei mai vulnerabili.

Şi medicii de familie pot da reţete pentru imunoterapia gratuită, la recomandarea medicilor neonatologi sau pediatri. Până acum, unii părinţi plăteau peste 400 de euro pentru o doză ca să-şi protejeze copiii. Şi e nevoie lunar de câte o injecţie, timp de şase luni.

Pentru a reduce riscul de infectare, mâinile trebuie spălate des şi trebuie evitate zonele aglomerate și interacțiunea cu alți copii mici, mai ales dacă sunt răciţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Internetul, speriat de apocalipsa ”căprioarei zombie”. Ce este această boală

România, la un pas de epidemie de gripă