Imunologul Ştefan Dascălu: Vaccinul AstraZeneca este foarte sigur. Cazurile nefericite vin pe fondul unor predispoziții genetice. Incidența e de 4 la un milion. La anticoncepționale incidența e mult mai mare

Imunologul Ştefan Dascălu, cercetator la Universitatea Oxford, a declarat în Ediția Specială de la TVR1 că vaccinul AstraZeneca este foarte bun, iar acele cazuri de tromboembolii vin pe fondul unor predispoziții genetice. Imunologul a mai spus că în Marea Britanie au fost 79 de astfel de evenimente din peste 20 de milioane de doze administrate, asta însemnând o incidență de patru la un milion.

08 Aprilie 2021, 13:19 (actualizat 08 Aprilie 2021, 17:00) Știrile TVR |
Ștefan Dascălu, imunolorg, Universitatea Oxford
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În Marea Britanie deja au fost administrate peste 20 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Aici, prioritizarea a fost pe grupe de vârstă, o prioritizare strictă. Numărul de cazuri de reacții adverse a fost extrem, extrem de rar. Vorbim de o incidență foarte, foarte mică, ținând cont de numărul de doze administrate, spune imunologul.

Orice medicament administrat pe o scară destul de mare va produce efecte adverse. Uneori chiar foarte severe, iar profilul de siguranță  a vaccinului AstraZeneca este foarte bun. Isteria care a fost declanșată în ultimele săptămâni față de aceste evenimente tromboembolice a dus la o sădere puternică a încrederii în acest vaccin. În Marea Britanie, recomandarea, în urma analizării cazurilor individiale, pentru că asta s-a făcut, spre deosebire de Europa unde s-a suspendat chiar administrarea vaccinurilor în urma unei potențiale relații de cazualitate, care nici acum nu a fost demonstrată, este doar o asociere care ne îndeamnă spre precauție, dar în Marea Britanie nu s-a suspendat vaccinul. Iar in momentul de față s-a făcut recomandarea că, dacă se poate, în contextul în care există un alt vaccin disponibil, persoanelor sub 30 de ani să se administreze acel vaccin, a arătat imunologul Ştefan Dascălu.

Cercetătorul a subliniat că vaccinul AstraZeneca este foarte sigur. Acele cazuri nefericite care s-au înregistrat vin pe fondul unor predispoziții genetice (...) Vaccinarea este eficientă și este sigură. Riscurile asociate complicațiilor bolii sunt foarte mari comparativ cu riscuriile și beneficiile vacinării. Beneficiile sunt enorme(...) Din câte știu, în Marea Britanie au fost 79 de astfel de evenimente și un număr mai mic de decese, dintr-un număr foarte mare de vaccinări, asta înseamnă, din câte îmi amintesc, o incidență de patru la un milion. De exemplu, la anticoncepționale incidența este mult mai mare, spune  Ştefan Dascălu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN VACCINARE COVID-19
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 29°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 26°C 25°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 27°C 28°C
BRASOV 25°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI