Împușcături la Târgul de Crăciun de la Strasbourg. Sunt mai multe victime. Un grup de europarlamentari români, blocat în Parlamentul European

11 decembrie 2018, 21:41

Este stare de urgență la Strasbourg, în urma unui atac armat la Târgul de Crăciun din ‘Grande Ile’, centrul istoric al orașului. Un bărbat a deschis focul cu o armă automată asupra celor aflați în zonă. Autoritățile le recomandă locuitorilor și turiștilor să evite centrul orașului unde au avut loc împușcăturile. Militari înarmaţi, poliţişti şi maşini de intervenție sunt la locul atacului. A fost pus la dispoziție un număr de telefon pentru urgențe.

Mai mulți europarlamentari români, între care Siegfried Mureșan, Cristian Preda, Dan Nica și Marian Jean Marinescu, au rămas în Parlamentul European în urma incidentului.

Sute de oameni au rămas blocați în cafenele, restaurante, spații comerciale.

ACTUALIZARE Un nou bilanț, potrivit prefecturii, arată că trei oameni au murit și 11 au fost răniți în urma atacului armat de la Târgul de Crăciun din Strasbourg. Anterior, s-au vehiculat informații potrivit cărora ar fi patru persoane decedate și 12 rănite.

ACTUALIZARE La ora 2.00 GMT, europarlamentarii și angajații au fost evacuați din clădirea Parlamentului European, aflat la câțiva km de locul tragediei. Au fost escortaţi de poliţie în autocare şi maşini monovolum spre centrul oraşului. Sesiunea s-a desfășurat până la capăt, așa cum era planificat. „Acest Parlament nu se lasă intimidat de atacurile criminale sau teroriste”, a scris președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

ACTUALIZARE Franța a trecut la nivelul de urgență atentat, a anunțat ministrul de interne,  Christophe Castaner. Au fost impuse controale întărite la frontiere şi la toate târgurile de Crăciun pentru a evita riscul „mimetismului”, a mai precizat ministrul.

ACTUALIZARE Președintele Emmanuel Macron s-a alăturat celulei de criză.

ACTUALIZARE Patru oameni au murit și 12 au fost răniți în atacul armat. Patru dintre aceștia sunt în stare gravă, a anunțat primarul orașului Strasbourg, Roland Ries.

ACTUALIZARE Târgul de Crăciun va fi închis miercuri, orice activitate culturală anulată, iar drapelele vor fi coborâte în bernă.

ACTUALIZARE Simpatizanții Statului Islamic celebrează online atacul.

ACTUALIZARE Premierul Edouard Philippe a activat celula de criză la sediul Ministerului de Interne.

ACTUALIZARE Parchetul de la Paris a inceput ancheta pentru „asasinat, tentativă de asasinat în legătură cu o acţiune teroristă şi conspiraţie criminală”

ACTUALIZARE Mihaela Antoche, corespondent TVR, transmite că Emmanuel Macron era într-o întâlnire cu liderii majorității parlamentare în momentul producerii atacului. Președintele francez a încheiat imediat întrevederea și l-a desemnat pe ministrul de Interne să gestioneze cazul. Se analizează dacă atacatorul are compici sau nu, dacă a luat sau nu ostatici. Franța abia a ieșit din starea de urgență decretată în urma atentatelor teroriste din ultimii ani.

ACTUALIZARE Corespondentul TVR Lucian Pîrvoiu relatează: un bilanț recent arată că sunt 4 morți în urma atacului armat. Se pare că astăzi au fost mai multe percheziții la domiciliul atacatorului din Strasbourg. Nu a fost găsit, dar în casă au fost depistate mai multe grenade. Nu se știe dacă atacul a avut loc în urma prechezițiilor sau era deja planificat.

ACTUALIZARE Până în acest moment nu sunt confirmate victime de cetăţenie română în urma atacului de la Strasbourg.

Consulatul General al României la Strasbourg are în atenţie incidentul petrecut marţi seara în Piaţa Kleber şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la cetăţenia şi identitatea persoanelor afectate‘, precizează MAE.

ACTUALIZARE Niciun complice al atacatorului nu a fost identificat până în prezent. Agresorul, Chérif C, se află pe o listă de supraveghere a securităţii de stat.

ACTUALIZARE Parlamentul European este în continuare închis, anunță europarlamentarul Siegfried Mureșan. Serviciile de securitate ne-au informat că atacatorul este încă în libertate.

ACTUALIZARE 2 oameni au murit si 11 au fost răniți. 7 dintre ei sunt în stare gravă, anunță prefectura regiunii Grand-Est et du Bas-Rihn într-un comunicat.

ACTUALIZARE Atacatorul a fost încercurit de forțele de ordine, potrivit unei surse din poliție.

ACTUALIZARE Atacatorul este în libertate, dar a fost rănit înainte de a fugi de o patrulă de soldaţi angajaţi în Operaţiunea Santinela. Potrivit Reuters, acesta a fost identificat, iar poliția locală este pe urmele lui. Suspectul, în vârstă de 29 de ani, este cunoscut pentru infracțiuni de drept comun, potrivit unei surse din poliție citate de Le Figaro.

Schimb de focuri în centrul oraşului Strasbourg. Vă invităm să rămâneţi acasă în aşteptarea clarificării situaţiei‘, a scris pe Twitter Alain Fontanel, prim-adjunct al primarului oraşului.

Răniții au fost transportați la spital.

Secția antiteroristă a Parchetului din Paris s-a autosesizat.

”Secţia antiteroristă a Parchetului din Paris, în relaţie cu Parchetul din Strasbourg, este în curs de evaluare a situaţiei”, a menţionat Parchetul din capitala franceză.

Târgul de Crăciun a fost evacuat de forțele de ordine. Poliția le-a spus oamenilor panicați să se adăpostească și a făcut apel către cetățeni să nu răspândească informații false.

Sediul Parlamentului European a fost închis, confirmă europarlamentarul român Renate Weber.

Eu eram exact în centru. Au apărut polițiștii, au spus că e un incident, să stăm pe loc. După câteva minute am putut să plec, am și hotelul în apropiere. Tot centrul este blocat, este plin de polițiști, a povestit în direct, la TVR, Renate Weber.

Ședințele continuă în Parlamentul European. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a confirmat acest lucru pe Facebook: În interior continuă ședințele. Eu sunt în plen și voi vorbi imediat în dezbaterea despre buget.

Iar europarlamentarul Cristian Preda a scris pe Facebook: Sunt blocat în clădirea PE din Strasbourg, din pricina împușcăturilor din centrul orașului.

În această perioadă, are loc sesiunea plenară a Parlamentului European. Activitatea programată până la ora 00.00 continuă.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, condamnă atacul: Strasbourg este, prin excelență, un oraș simbol al păcii și al democrației europene. Valori pe care le vom apăra întotdeauna. Comisia este alături de Franța.

Stați liniștiți, nu luați în seamă știrile false!, este mesajul prefecturii, transmite corespondentul TVR Lucian Pîrvoiu.

Când ieșeam de pe poarta Parlamentului European, în jurul orei 20.00, ora locală, am primit un mesaj de la un coleg, care primise, la fel, un mesaj de la un alt coleg, că se întâmplă ceva în centru, la Târgul de Crăciun, care este undeva, la 4-5 km de zona în care se află Parlamentul European. Deci nu am văzut ceva în mod direct. Am început să verific Twitter-ul, presa locală, nu a apărut nimic timp de aproximativ 30 de minute, când a început să apară Twitter-ul să transmită diverse informații: că la Târgul de Crăciun ar fi avut loc un schimb de focuri. Nu era nimic clar, sursele variau, numărul de morți și răniți variau, relatează Lucian Pîrvoiu.

Pe rețelele de socializare circulă fotografii postate de rude ale presupuselor victime și se face apel pentru găsirea acestora. Târgul de Crăciun de la Strasbourg care atrage anual milioane de turişti din întreaga lume.

Președintele Emmanuel Macron este ținut la curent cu desfășurarea incidentului și l-a trimis în zonă pe ministrul de Interne, Christophe Castaner.

Aproximativ 26.000 de persoane suspectate ca ar prezenta risc de securitate în Franţa si sunt pe lista de supraveghere Fiche S. Se crede ca 10.000 se crede că au fost radicalizate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă