Împrumuri mai mari, deși dobânzile cresc. Economiștii avertizează că acestea pot duce la incapacitate de plată

25 iulie 2022, 20:18

Volumul total al creditelor accesate de către populație și companii a urcat în iunie la peste 352 de miliarde de lei și a fost cu 17,5% mai mare decât în perioada similiara a anului trecut, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale.

În cazul populației, cel mai mult au crescut împrumuturile pentru nevoi personale – cel mai ușor de obţinut. Plusul este de 19 procente faţă de iunie anul 2021. Și volumul creditelor pentru locuințe și al celor de consum a fost mai mare față de vara trecută.

În iunie, creditul neguvernamental a avut cel mare ritm de creștere de la începutul anului. Clienţii nu au fost speriaţi nici de creşterea aceelerată a dobânzilor. Cotația indicelui Robor la 3 luni depăşeşte record după record: acum este 7,51%. Și IRCC va depăși 4% de la 1 octombrie, iar acum este doar 2,65%.

Dorin Tănase, președinte, Asociația CREDERE: Riscul iminent în momentul de față este legat de faptul că dobânzile sunt în creștere. Robor-ul, IRCC-ul vor crește în perioada următoare. (…) Rata către banca va crește și atunci (…) este posibil să ne aflăm într-o anumită dificultate.

În schimb, companiile au preferat împrumuturile în monedele străine. Creditul în valută a avut o creștere de aproape 14 procente.

BOGDAN GLĂVAN, analist financiar: Luna trecută dobânzile la creditele în lei pentru companii erau undeva la 7-8%, iar dobânda la creditele în euro era 2,5%. Deci este o diferenţă mare de dobândă care încurajează companiile să se împrumute în euro.

Economiștii avertizează însă că și dobânzile la creditele în euro încep să crească.

(Cristian Popa, membru în CA al BNR (sursa: Banii Azi): Într-adevăr există o tendință de a merge către creditele în euro, însă această este incipientă. Și vorbim de sume relativ mici. Și desigur creșterile de dobândă la euro ar putea să atenueze această evoluție.

În aceste condiții, economiști recomandă să facem un împrumut doar dacă este necesar, să alegem credite cu dobândă fixă şi oricum, să nu ne supraîndatoram.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite