Impozite mai mari pe clădiri. Experții spun că modificările aduse Codului Fiscal sunt imposibil de pus în practică în forma actuală

28 iulie 2022, 08:22

De la anul bucureştenii care au un apartament cu trei camere, într-un bloc construit în anii 90, în sectorul 3, mai exact în zona staţiei de metrou Mihai Bravu, vor avea de plătit un impozit pe locuinţă de cel puţin 450 de lei. Cu 200 de lei mai mult faţă de cât au plătit anul acesta.

Modificările sunt cuprinse în noul cod fiscal şi vor afecta mai bine de 95% din populație. Se va calcula în funcție de tranzacțiile din piață, înregistrate la notari, și nu după evaluările pe care le au direcțiile fiscale din cadrul primăriilor.

Mircea Mărculescu – consultant fiscal: Nu se pune problema să scadă impozitul. Autorităţile au avut grijă să menţioneze că în cazul în care impozitul va fi mai mic decât cel calculat conform parametrilor actuali de calcul, impozitul va rămâne la această valoare actuală.

Experţii spun că modificările aduse codului fiscal pe partea de impozitarea clădirilor sunt imposibil de pus în practică în forma actuală.

Adrian Vascu – vicepreşedinte ANEVAR: Au spus: ştiţi ce? Luaţi valorile din studiile notarilor. Cineva crede că aceste studii ale notarilor sunt o carte de telefon în care cineva a pus toate valorile de piaţă ale tuturor proprietăţilor din România încât dacă tu te duci la acel document ai găsit tot ce îţi doreşti tu acolo. Ei, în realitate, uitaţi-vă pe ele, ele sunt publice sunt diferite de la judeţe la judeţe, au în ele o mulţime de limitări. Va fi spre imposibil de aplicat.

După stabilirea impozitului primăriile trebuie să trimită fiecărui cetăţean notificări despre cum a fost calculat noul impozit pe locuinţe pentru anul următor.

Cristian Duţu – director executiv la Directia Venituri Buget Local Sector 2: Contribuabilul având posibilitatea de 30 de zile să răspundă şi să confirme sau nu acea modalitate de calcul, ceea ce în practică va presupune nişte sute de mii de plicuri transmise cu confirmare de primire, nişte cel puţin zeci de mii de răspunsuri sau contestaţii sau altă corespondenţă de la contribuabili pentru clarificarea şi care în ansamblu generează un nou circuit birocratic şi probabil consumator de resurse

Până la finalul lunii octombrie fiecare român va trebui să primească, prin postă sau prin email, de la primărie impozitul pe care trebuie să îl plătească la anul pe clădirile pentru care este proprietar.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite