Împotriva cui luptă Putin cu adevărat? Expert al Institutului Kenan: Este un război al generațiilor, „războiul bătrânilor”

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat o luptă nu numai între două armate și două societăți, ci și între două generații de lideri.

07 Iunie 2022, 13:07 (actualizat 07 Iunie 2022, 13:15) Știrile TVR |
Foto: Unsplash

Într-adevăr, o diferență uimitoare de vârstă împarte Rusia și Ucraina. Asociații apropiați ai lui Vladimir Putin și oficialii-cheie s-au născut în mare parte în anii 1950 și 1960. În timp ce cele mai importante posturi în conducerea ucraineană și în echipa lui Volodimir Zelenski sunt, în cea mai mare parte, ocupate de oameni născuți în anii 1970 și 1980, scrie Maxim Trudolyubov, expert al Institutului Kenan, într-o analiză publicată pe platforma Meduza.

Redăm câteva părți din amplul său material.

***

Dar există și o altă ciocnire generațională, una care nu are loc la nivel interstatal, ci în interiorul Rusiei.

Rușii apropiați de vârsta lui Putin – cei născuți între a doua jumătate a anilor 1940 și mijlocul anilor 1960 – aparțin categoriei pe care antropologul Alexei Yurceak a numit-o „ultima generație sovietică”. Din moment ce crescut și și-au început cariera în timpul erei Brejnev, sociologul Mihail Anipkin oferă un alt termen - „generația Stagnare”. După cum arată studiile, în ultimii ani ai URSS, perioada în care Putin creștea, societatea sovietică pierduse orice rămășiță de idealism colectivist și se îndrepta către bunăstarea materială și valorile individualismului. Acești oameni au experimentat o deziluzie profundă cu privire la perspectivele țării lor. Și ei au fost cei care, fără a-și stabili un obiectiv idealist, au îngropat sistemul sovietic (cum a arătat Yurceak în cartea sa fundamentală, „Totul era pentru totdeauna, până când nu a mai fost”).

Dezamăgiri vs. speranțe

Dacă Rusia ar fi avut alegeri funcționale și alte procese competitive pentru ca puterea politică și economică să-și schimbe cadrele, cei care au crescut sub Brejnev ar fi fost înlocuiți cu cei care au crescut sub Gorbaciov și Elțîn - oameni născuți între a doua jumătate a anilor 1960 și începutul anilor 1980 (aceasta corespunde aproximativ cu ceea ce se numește în Occident „Generația X”). Contextul social și cultural al tinereții lor și experiența lor istorică comună este profund diferită de contextul în care au crescut predecesorii lor. Copiii din epoca Stagnării au avut dezamăgiri – copiii Perestroikei au avut speranțe.

„Generația X” a trecut prin școală și universitate într-un moment de cotitură istorică: în timpul slăbirii unui stat totalitar și a așteptărilor crescânde privind integrarea deplină a Rusiei în lume. Pentru mulți dintre ei, deși nu pentru toți, epoca Putin a fost o perioadă în care au fost lipsiți de libertăți, oportunități și perspective care păreau firești, deoarece crescuseră cu ele.

Desigur, diferențele de experiență nu sunt determinate doar de vârstă. Există „alții” de toate vârstele care nu se aseamănă cu generația lui Putin. Putin a luptat împotriva acestor „ceilalți”, cei care au experimentat libertatea de-a lungul domniei sale.

Dezmembrarea elitei

Specialiștii în securitate națională nu prea au avut de suferit în anii 1990. În schimb, academicienii, inginerii și doctorii din Rusia au dus-o mult mai greu pe-atunci. Dar într-o perioadă de creare a unor noi reputații, de acumulare de capital social nou, de dezmembrare a vechii proprietăți „socialiste” (a se citi, de stat) și de creare a noi întreprinderi care nu aveau legătură cu trecutul, ofițerii de informații s-au trezit în rolul de lăutari. Anii lui Putin au fost răzbunarea lor – lupta lor împotriva autonomiei, independenței și tineretului ca atare.

Oamenii din cercul lui Putin îi văd pe cei care s-au strâns în picioare ca pe dușmani. Putin luptă împotriva celor ai căror cititori, telespectatori, ascultători, clienți, alegători și susținători au venit către aceștia din proprie inițiativă, nu la ordinul cuiva. Politicienii care conduc Rusia se străduiesc ca orice persoană pe care o consideră semnificativă să fie numită, mai degrabă decât să-i permită să vină singură (în mod efectiv, acest lucru a fost deja atins). Cei pe care Putin îi consideră inamici și etichetează „agenți străini” și „extremiști” sunt un grup foarte divers, inclusiv în ceea ce privește vârsta. Ei sunt uniți doar de faptul că - spre deosebire de cohorta conducătoare - reprezintă ceva.

„Există o multitudine de mituri asociate cu elita lui Putin, iar principalul este că ea, această elită, există. De fapt, nu este așa”, scrie cercetătorul Nikolai Petrov, care studiază elita rusă. Reprezentanții „elitei lui Putin” nu se pot lăuda cu realizări independente sau recunoaștere individuală, pozițiile lor în societate sunt desemnate de sus - așa cum Putin însuși a primit toate posturile sale. Elitele sunt ușor interșanjabile și, după ce și-au pierdut poziția sau s-au aflat în digrație, își pierd atât capitalul social, cât și capitalul material (aceasta se manifestă prin dispariția lor din mass-media controlată de stat și prin pierderea bunurilor lor). Nu trebuie uitat că construcția elitei gestionate a avut loc printr-o varietate de mijloace, inclusiv asasinate și persecuții sub acuzații inventate.

„Principalele trăsături ale elitei lui Putin”, scrie Petrov, „sunt primatul funcției, nu individul... cerința loialității față de sistem; supunerea față de un superior, asigurată prin acordarea sau restricționarea accesului la beneficii și privilegiile nomenclaturii; existenţa a două ierarhii de sprijin, partidul-administraţie şi cekiştii; [și] primatul loialității asupra eficienței, cu garanția de a nu pierde statutul, cu condiția loialității.”

Generația pierdută a Rusiei

Pentru generațiile care au venit după Putin, filtre și bariere rigide au fost plasate de-a lungul drumului către vârf. Oricine poate fi admis în nomenclatură prin legături familiale sau dinastice; toți cei care au trecut prin șirul de cecuri și au studiat la „școala guvernatorilor” (RANEPA) s-au legat de regim prin loialitate necondiționată. Faptul că extrem de puțini oameni au dezertat din sistem vorbește despre faptul că un loc în nomenclatură este încă profitabil — și despre faptul că „prețul de retragere” este foarte mare. Din punctul de vedere al autorităților, plecarea echivalează cu o trădare (să luăm, de exemplu, povestea fostului director adjunct al Aeroflot, Andrey Panov, sau a fostului director al Gazprombank, Igor Volobuyev).

Cei care se considerau „profesioniști nepolitizați” ar putea descrie cândva ocuparea posturilor de nomenclatură ca pe-o parte neutră a carierei lor. Apărarea acestei poziții este cu greu posibilă astăzi. Rușii născuți în anii 1970 și 1980 – care ar fi putut fi factori de decizie într-o Rusie complet diferită – trebuie fie să se mulțumească cu rolul rotițelor din angrenaj, fie să-și riște libertatea (precum liderul opoziției Alexei Navalnîi, care este doar un an și jumătate mai în vârstă decât Volodimir Zelensky), sau emigrează – fie fizic, fie interior. Acesta este un război al bătrânilor de 70 de ani împotriva celor de 30 și 40 de ani - un război al generațiilor, care, în principiu, nu ar fi trebuit să se întâmple. În mod ideal, generațiile nu ar trebui să se lupte deloc între ele; poate exista și trebuie să existe armonie.

Rusia are deja cel puțin o generație pierdută: cei care au crescut în anii Perestroikăi. Ei reprezintă un pericol pentru sistem. „Generația lui Putin are încredere în generația mea – generația Perestroika, născută la sfârșitul anilor 1960 până la începutul anilor 1970 – mai ales când crede (pe bună dreptate) că avem o ranchiune față de ei”, scrie sociologul Mihail Anipkin. Potrivit cercetărilor lui Anipkin, generație sa consideră că generația lui Putin „i-a înșelat” – nu numai prin refuzul de a demisiona, ci și prin promovarea propriilor copii, ocolind cu totul generația Perestroika.

Cercetarea lui Anipkin dezvăluie atât o „lipsă de entuziasm” în rândul oamenilor de 40 și 50 de ani, cât și o dorință deliberată de a rămâne în afara politicii și de a se concentra pe realizările personale și economice. Așa cum i-a spus lui Anipkin un „X-ist” rus într-un interviu aprofundat: „Generația noastră aștepta să vină în sfârșit momentul. Și acum este surprinsă să descopere că nu i se va permite să ajungă la putere. Și că, în general, generația care este cu 10-15 ani mai în vârstă decât noi a ocupat ferm toate pozițiile. În plus, își pregătesc proprii copii să-i înlocuiască, adică blocând complet liftul social... ocolind generația noastră.”

Când transferul de putere devine un tabu politic

Aceasta este o manifestare a uneia dintre problemele fundamentale ale Rusiei ca societate politică. În Rusia, nu există un mecanism instituțional automat pentru transferul puterii și proprietății. „Copiii” care par „destinați” să devină următoarea generație de lideri ajung în vârf nu pentru meritele lor, ci pentru că sunt copiii „oamenilor potriviți”. Actualele autorități au avut la dispoziție mai mult de două decenii pentru a dezvolta un mecanism real, dar în schimb au distrus în mod constant orice proces deschis, minim competitiv. Mai mult, au construit bariere care împiedică schimbarea pașnică a elitelor și generațiilor.

Respingerea completă de către Putin a ciclului de alegeri ca proces de transfer al puterii s-a transformat recent într-o teamă de orice „moștenitori” politici sau economici pe care nu i-a ales personal. În politica rusă, problema transferului de putere și a „succesiunii” a devenit ceva similar unei chei de boltă.

Aceasta este o adevărată tragedie. Rusia a avut șansa pentru o schimbare pașnică și deschisă a puterii. A existat șansa de a evita încă un 1991, o altă resetare a experienței și a capitalului. Teoretic, chiar și autoritățile ar dori să evite acest lucru. Dar, în schimb, au făcut tot posibilul pentru ca transferul de putere și proprietăți să fie imposibil fără o criză profundă.

Mulți oameni tind să creadă că Putin și cercul său încearcă să revigoreze URSS, care s-a prăbușit în memoria lor vie. Dar acesta nu este cazul. Ei nu sunt preocupați să readucă Uniunea Sovietică sau să reconstruiască un imperiu, deși cu siguranță au instincte imperiale. Nici măcar nu sunt preocupați de „războiul” cu Occidentul, deși nu le place.

Ceea ce fac ei este să caute să împiedice oamenii care le sunt fundamental străini să aibă acces la putere și proprietate. Și există mulți astfel de oameni, nu doar dintr-o generație: nu numai „Generația X”, ci și marea majoritate a „milenialilor”, deoarece copiii actualilor lideri reprezintă doar un număr mic dintre ei.

Prin ridicarea constantă a mizei și făcând dominația lor din ce în ce mai extremă, colegii lui Putin dobândesc din ce în ce mai multe mecanisme de control al accesului la putere și politică. Această teamă de a renunța la putere este cauza de bază a războiului pe care l-a declanșat Putin.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI