"Împotmoliţi în frumos" şi "Carnet de iarnă" în loc de breaking news. Cum erau prezentate la televizor ninsorile acum 48 de ani

"Împotmoliţi în... frumos!" Aceasta era în comunism definiţia pentru codul roşu de ninsori de astăzi. Iarna era un motiv numai bun pentru a folosi populaţia la muncă patriotică, forţată, de fapt. Iar în ultimii ani ai dictaturii, iarna era o justificare pentru a interzice circulaţia maşinilor particulare din noiembrie până în aprilie. Chiar si dacă nu ningea. Urmăriţi imagini unice din arhiva TVR!

11 Ianuarie 2017, 23:26 (actualizat 13 Ianuarie 2017, 12:02) Știrile TVR |
Împotmoliți în... frumos
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ninge în ianuarie! În urmă cu aproape 50 de ani, la fel ca şi astăzi, autorităţile erau nepregătite în faţa zăpezii.

Codul portocaliu sau roşu de azi era anunţat printr-un limbaj de lemn... poetic ("Ne-am trezit impotmoliţi în frumos "), iar paralizarea transportului în comun era mascată la fel de...romantic ("Mijloacele de transport au adoptat strategia alinierii în coloană").

În acele timpuri, la deszăpezire ieşeau obligatoriu toţi salariaţii. Soldaţii, elevii şi studenţii erau folosiţi oricum ca forţă de muncă gratuită. Vara în agricultură li construcţii, iarna la deszăpezire.

Presiunea asupra transportului în comun a crescut în 1984 când s-a interzis circulaţia autovehiculelor particulare, pe timpul iernii. În restul anului, combustibilul era raţionalizat la 40 de litri/lună, iar în weekend se circula alternativ, în funcţie de numărul de înmatriculare, par sau impar.

În 1969, stratul de zăpadă a fost de doi metri. Astăzi, la 60 de centimetri de nea, media anunţă catastrofic: Iadul alb a cuprins România!

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPECIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 29°C
IASI 28°C 22°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 26°C 27°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 25°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI