Importanța vitaminei D. Medicul Valeria Herdea: Vitamina D intervine în aproape toate procesele noastre de dezvoltare, de creștere, de maturare

17 decembrie 2020, 11:50

Vitamina D ne însoțește pe tot parcursul vieții, de la naștere, de la gravidă și până la senectute. Dacă ar fi să sintetizăm,  vitamina D practic este un pseudo-hormon și intervine în aproape toate procesele noastre de dezvoltare, de creștere, de maturare. Ce este esențial să reținem: că se administrează și la gravidă, mai ales în ultimele trei luni de sarcină și la nou născut, de la două săptămâni. Doza care se administrează este de 800-1000 de unități vara, și 1000 – 1500 de unități iarna. Se ia și vara, excepție fac perioadele când mergem la mare, explică medicul.

Noi ar trebui să stăm 2-3 ore la soare, între 6 și 10 dimineața și dupa-amiază, după ora 6. În intervalul 12-16 ar trebui să evitam expunerea la soare (…) Dacă privim strict starea de pandemie, faptul că noi am fost mai puțin afară, mai puțin expuși la lumină solară se resimte la nivelul copiilor și inclusiv la nivelul adulților. Deficitul de vitamina D produce la copii rahitism, la adulți osteomalacia, iar la bătrâni osteoporoză, spune doctorul Valeria Herdea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite