Importăm mai mult mărfuri care au prețuri tot mai mari. Datele stârnesc îngrijorarea Băncii Naționale

Cumpărăm produse tot mai scumpe și din cauza importurilor în creştere, de care România este dependentă. Numai în jumătate de an, pe piaţa de la noi au ajuns mărfuri în valoare de 60 de miliarde de euro, cu aproape 30% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Economiştii și comercianţii avertizează însă că acest lucru duce la noi scumpiri, în contextul în care mărfurile cumpărate din străinătate au preţuri tot mai mari.

10 August 2022, 18:59 (actualizat 10 August 2022, 22:57) Știrile TVR |

În magazine și în piețe ajunge tot mai multă marfă din import. De exemplu, în primele 6 luni, au intrat în țară alimente în valoare de peste 4,6 miliarde de euro și au crescut cu peste 19%, față de perioada similară a anului trecut.

Dar produsele importate sunt tot mai scumpe, în contextul în care producătorii străini au cheltuieli mai mari cu energia.

Și transportul costă mai mult odată cu scumpirea carburanților.

Cătălin Scarlat, administratorul mai multor magazine alimentare din Bucureşti: "Importăm cu mult mai scump. (...) De exemplu, la conserve avem o creștere în 2022 față de 2021 între 15% și 17%. La celelalte produse, lactate din import avem și 25%-27% creștere. (...) O creștere foarte mare au avut-o produsele din Ucraina. (...) 40%."

Pentru clienți, importurile mai scumpe înseamnă prețuri tot mai mari la raft.

Au crescut și importurile de combustibili, produse manufacturate și alte mărfuri nealimentare.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: "În primul semestru, potrivit statisticilor oficiale, importurile totale au urcat la peste 60 de miliarde de euro și au crescut cu peste 28% în comparație cu perioada similară a anului trecut."

Importurile mai mari și mai scumpe stârnesc îngrijorarea Băncii Naționale, pe motiv că duc la creșterea inflației.

Sunt presiuni mai mari și asupra cursului de schimb.

Reporter: - Cât de mari sunt presiunile inflaționiste prin aceste importuri?

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României: - Mari. Sunt mari și, dacă cursul de schimb o lua razna, erau și mai mari. (...) Dacă se ducea și cursul de schimb (...) influența și costurile produselor importate, inclusiv energetice, deci lucrurile chiar scăpau de sub control."

George Vulcănescu, analist economic: "Cu cât importăm mai mult, cu atât e o presiune constant mare pe cererea de valută. Cererea de valută se reflectă în curs."

În primul semestru, exporturile au crescut cu aproape 24%, mai puțin decât importurile.

Deficitul comercial a depășit 15 miliarde de euro și a crescut cu peste 4,7 miliarde de euro față de perioada similară a anului trecut.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI