Importăm mai mult față de anul trecut. Creșteri mari la alimente și combustibili. Urmează majorări de prețuri

10 mai 2022, 17:39

Cartofi din Statele Unite ale Americii și din Egipt, fasole din Brazilia și varză din Macedonia. Sunt doar câteva dintre alimentele importate care ocupă tot mai mult spațiu pe rafturile magazinelor, în defavoarea legumelor și fructelor românești.

Numai în primul trimestru, România a importat alimente și animale vii în valoare de peste 2,3 miliarde de euro, arată statisticile oficiale. Importurile de mâncare au crescut cu peste 16% față de perioada similară a anului trecut.

Pentru consumatori e o problemă în plus, în contextul în care multe dintre alimentele din import au prețuri mai mari decât primăvara trecută, din cauza scumpirilor din energie la nivel internațional, dar și a conflictului din Ucraina, spun analiștii.

FLORIN CONSTANTIN, analist al pieței agricole: Este un trend care începuse anul trecut și s-a continuat cu creșteri de ordinul a câtorva zeci de procente, deja, în primul trimestru al anului. Mă aștept ca prețurile la alimente, cel puțin cele importate, dar și cele locale, să continue să crească în următoarele două, trei luni.

Și importurile de combustibili s-au majorat cu 120% față de primăvară trecută. Prețurile au crescut la pompă, în contextul în care cotația barilului de petrol a atins valori record, după începutul războiului din Ucraina.

Am importat și mai multe uleiuri, produse chimice și mașini și echipamente de transport. În primul trimestru, importurile totale au depășit 29 de miliarde de euro, în creștere față de primăvara trecută.

IONUȚ BUȘEGA, profesor, Academia de Științe Economice București: Importând atât de multe bunuri, practic noi suntem din ce în ce mai expuși anumitor riscuri precum deprecierea monedei naționale, faptul că suntem expuși fluctuațiilor prețurilor din alte țări. O posibilă soluție ar fi efectiv creșterea producției interne.

În primul trimestru, exporturile totale au depășit 20 de miliarde de euro și au fost cu aproape un sfert mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite