Implicarea lui Putin în război, o „rețetă a dezastrului”. NY Times: Armata rusă repetă greșelile din tentativa de cucerire a Kievului

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
1 iunie 2022, 10:46

În timp ce trupele ruse cuceresc teritoriu, un oficial al Pentagonului a spus că ritmul lor „încărcat și progresiv” le epuizează și că puterea generală de luptă a armatei s-a diminuat cu aproximativ 20%. De când a început războiul, Rusia a pierdut 1.000 de tancuri, a declarat săptămâna trecută un înalt oficial al Pentagonului.

Președintele rus Vladimir Putin a numit un nou comandant în aprilie, pe generalul Aleksandr V. Dvornikov, mutarea fiind văzută ca o recunoaștere a faptului că planul inițial de război al Rusiei eșuase.

La scurt timp după sosirea sa, generalul Dvornikov a încercat să introducă unități aeriene și terestre dezarticulate pentru a-și coordona atacurile, au spus oficialii americani. Numai că de două săptămâni generalul este de negăsit, fapt care a alimentat printre oficiali speculația că acestuia i-ar putea fi retrase frâiele războiului.

Piloții ruși continuă, de asemenea, să demonstreze același comportament advers față de riscuri pe care l-au avut în primele săptămâni ale războiului: trecând peste graniță pentru a lansa lovituri și întorcându-se rapid pe teritoriul rusesc, în loc să rămână în spațiul aerian ucrainean pentru a le interzice accesul inamicilor. Rezultatul? Rusia încă nu și-a stabilit niciun fel de superioritate aeriană, au spus oficialii, potrivit The NY Times.

Armata rusă a făcut unele progrese în est, unde puterea de foc concentrată și liniile de aprovizionare scurtate au ajutat forțele sale să ducă lupte intense în ultimele zile. După trei luni sângeroase, Rusia a capturat în sfârșit Mariupol la mijlocul lunii mai, creând un potențial coridor terestru din Peninsula Crimeea spre sud.

„Sindromul” Kiev

Pe măsură ce Rusia se chinuie să cucerească teritoriu, și Ucraina a suferit, de asemenea, eșecuri. Președintele ucranean Volodimir Zelenski a declarat recent că până la 100 de militari ucraineni ar putea muri în fiecare zi în lupte.

Marți, trupele ruse au înaintat spre centrul orașului Severodonețk, oraș care a devenit un punct central al armatei de când și-a mutat atenția către est.

Dar unele dintre zonele pe care forțele ruse au reușit să le captureze au fost recucerite rapid de către trupele ucrainene.

De exemplu Harkov. Rusia a petrecut șase săptămâni bombardând orașul care cândva găzduia 1,5 milioane de oameni, în timp ce trupele îl înconjurau.

Dar pe 13 mari, răsturnare de situație. „Rușii au luat Harkovul pentru o scurtă perioadă; ucrainenii au contraatacat și l-au recucerit”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, la o conferință de presă la Pentagon, săptămâna trecută. „I-am văzut într-adevăr mergând într-un ritm foarte lent și fără succes pe câmpul de luptă.”

Ucraina împinge acum trupele ruse la nord și la est de Harkov, „în unele cazuri până în Rusia”, a declarat generalul în retragere Philip Breedlove, fostul comandant suprem al forțelor SUA în Europa. „Așadar, acum ucrainenii amenință că vor opri liniile rusești de aprovizionare.”

Întreruperea liniilor de aprovizionare la est de Harkov ar pune trupele ruse în aceeași situație în care s-au aflat după înaintarea lor spre Kiev, la începutul războiului, au spus oficialii. Unitățile ucrainene, înarmate cu rachete antitanc Javelin, i-au luat în țintă pe soldații ruși, făcând să încremenească convoaiele lor lungi în apropiere de Kiev. Invazia a stagnat, iar mii de trupe ruse au fost ucise sau rănite. Rusia și-a reorientat apoi misiunea spre est.

În primele săptămâni ale războiului, Rusia și-a desfășurat campania militară din birourile Moscovei, fără niciun comandant central pe teren, au spus oficiali americani și alți oficiali occidentali. La începutul lunii aprilie, după ce problemele de logistică și moralul Rusiei au devenit clare, Putin l-a înfipt pe generalul Dvornikov la conducerea unui efort de război simplificat.

Metoda occidentală vs. cea sovietică

Generalul Dvornikov a sosit cu un cv fioros. Și-a început cariera ca șef de pluton în 1982 și mai târziu a luptat în cel de-al doilea război sângeros al Rusiei în Cecenia. Moscova l-a trimis și în Siria, unde forțele aflate sub comanda sa au fost acuzate de crime de război.

În Ucraina, el a stabilit un proces mai eficient. Piloții ruși au început să se coordoneze cu trupele de la sol pentru un obiectiv similar în Donbas, iar unitățile ruse discutau între ele despre obiective comune.

Dar invazia nu „se desfășoară deosebit de diferit în est decât în vest, deoarece nu au reușit să schimbe caracterul armatei ruse”, a declarat Frederick W. Kagan, directorul Critical Threats Project la American Enterprise Institute. „Există câteva defecte profunde în armata rusă, pe care nu le-ar fi putut repara în ultimele săptămâni chiar dacă ar fi încercat. Defectele sunt profunde și fundamentale.”

În fruntea acestei liste se află lipsa unui corp împuternicit de subofițeri care să gândească singur, au spus oficialii Pentagonului. Trupele americane au sergenți și plutonieri și caporali cărora li se dau sarcini și îndrumări și sunt lăsați să îndeplinească acele sarcini după cum consideră de cuviință.

Armata Rusiei urmează o metodă doctrinară în stil sovietic, în care trupele din partea de jos nu sunt împuternicite să sublinieze defectele strategiei sau să facă ajustări.

Ucrainenii, după șapte ani de antrenament alături de trupe din Statele Unite și din alte țări NATO, urmează metoda mai occidentală și s-au dovedit deosebit de abili în a se adapta circumstanțelor, au spus oficialii militari americani.

O pauză de două săptămâni, după ce armata rusă a renunțat la lupta pentru Kiev, nu a fost suficientă pentru a schimba campania, chiar și cu un obiectiv mai limitat, a spus generalul Breedlove. „Noile tactici ale generalului Dvornikov, resetarea comenzii și controlului, astfel încât să existe un factor de decizie concentrat – au fost corecte și potrivite”, a spus el.

Dar generalul Breedlove a adăugat: „Chiar și armata noastră ar fi greu de reamenajat, recondiționat și reorganizat în două săptămâni, după ce a primit o astfel de biciuire.” Când generalul Dvornikov a preluat controlul, „forța sa a fost împinsă înapoi în luptă prea repede. Această decizie trebuia să vină de la Moscova.”

După ce și-a reînnoit atacul asupra Donbasului, Rusia a lovit orașe și sate cu un baraj de artilerie. Dar trupele nu au ținut ritmul cu niciun fel de invazie blindată, care este necesară dacă vor să păstreze teritoriul pe care îl „aplatizează”, spun oficialii militari. Asta înseamnă că Rusia s-ar putea confrunta cu dificultăți pentru a păstra câștigurile teritoriale – așa cum a făcut-o în Harkov.

Evelyn Farkas, un fost oficial înalt al Pentagonului pentru Ucraina și Rusia în administrația Obama, a spus că Putin este încă prea implicat în luptă.

„Continuăm să auzim relatări despre cum Putin s-a implicat mai mult”, a spus Farkas, care este acum director executiv al Institutului McCain. „Știm că, dacă avem președinți care se amestecă în deciziile militare operaționale și de țintire, este o rețetă a dezastrului.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite