Implicațiile deciziei Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin: "Este un semnal că dreptul internațional funcționează"

Experții în drept internațional consultați de Știrile TVR spun că nu va fi deloc ușor de pus în aplicare mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin și că nu îl vom vedea în cătușe prea curând. Dar semnificația deciziei anunțate vineri este una majoră:  ceea ce a făcut Vladimir Putin și ceea ce s-a îndeplinit din ordinul său nu va beneficia de impunitate.

17 Martie 2023, 20:56 (actualizat 17 Martie 2023, 22:10) Știrile TVR |

CITEȘTE și Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, pentru crime de război în Ucraina. Punerea în executare depinde de cooperarea internațională. Reacția Ucrainei

Răzvan Horațiu Radu, conf. univ. dr. Facultatea de Drept - ASE: "Dacă se va ajunge la un moment dat ca o persoană care e acuzată de crime de război să fie predată, ea va compărea în fața Curții pentru a fi judecată, pentru că judecata nu se poate desfășura în absența acuzatului. Dar deocamdată suntem în faza unor investigații, iar din ce reiese din comunicatele Curții emise până acum, (...) procurorul Curții Penale a deschis o investigație încă de anul trecut, sunt mai multe state care au sesizat procurorul Curții, inclusiv România. Iată avem un an de investigații asidue și iată că avem în speță inclusiv o solicitare de emitere a două mandate de arestare, solicitare aprobată de judecătorii Curții, ceea ce ne duce cu gândul la faptul că acolo discutăm deja de indicii serioase, de probe serios adunate".

Reacția ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, după anunțul privind emiterea mandatului de arestare pentru Putin: Nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele comise în războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei

Lect. dr. Carmen Moldovan, profesor, Drept internațional public, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași: "Această instanță nu poate judeca persoane în absență, nu poate judeca decât persoane care sunt în fața sa. Cred că este puțin probabil să îl vedem prezent pe domnul Putin și pe colega dumnealui foarte curând în fața Curții Penale Internaționale."

"Este un semnal că dreptul internațional funcționează și că se fac demersurile pe care tratatele internaționale le permit în acest sens, în această direcție. Și este important și dintr-o altă perspectivă - și anume că ceea ce a făcut Vladimir Putin și ceea ce s-a îndeplinit din ordinul lui Vladimir Putin nu va beneficia de impunitate", a ținut să precizeze prof. Carmen Moldovan.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI