Implantarea Percutană de Valvă Aortică, TAVI, o procedură gratuită în România. 1 din 8 pacienți suferă de stenoză aortică

2 octombrie 2018, 11:30

Intervenția se adresează celor care suferă de stenoză aortică.

Stenoza aortică înseamnă că valva aortică nu se deschide complet în momentul ejectării sângelui și creează un baraj care determină anumite simptome precum respirație grea, amețeală, pierdere de conștiență, dureri toracice.

În majoritatea cazurilor apare datorită unui proces de „îmbătrânire” a valvei sau apare pe o valvă anormală de la naștere, care în timp suferă anumite modificări.

O cauză mai rară este boala reumatismală valvulară. Boala este frecventă la pacienții de peste 75 de ani. 1 din 8 pacienți suferă de această boală. Jumătate dintre cei care au simptome nu supraviețuiesc la 2 ani, iar 80 la sută dintre pacienții care au simptome nu supraviețuiesc la 5 ani.

Recent s-a demonstrat că se poate utilize o intervenție, făcută în 2002 pentru prima dată de un francez, prin care valva se inserează percutan, fără chirurgie.

Totul se întâmplă printr-o simplă puncție la nivelul bazei piciorului, în artera principal a piciorului.

Operația se face gratuit în România.

O valvă costă 20.000 de euro și este fixată pe pereții celui mai mare vas din corp la o presiune de 20 atm (în roțile unui SUV presiune este de 2 atm).

Operația se face sub control radiologic, iar în timpul ei personalul poartă veste de plumb de 15-20 kg fiecare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite