"Imperiul Roman, Tehnologia Învingătorilor": Uluitoarea tehnică militară din Roma antică, într-o expoziție la Cluj Napoca

Mașinării folosite acum două mii de ani, pentru asediere și atac, echipamente și tehnici de luptă, sunt doar câteva dintre dotările care au făcut din armata romană una dintre cele mai de temut din istorie și i-a demonstrat impresionanta eficiență pe câmpul de luptă. Exponatele au făcut înconjurul lumii, ajungând în importante muzee de istorie. Iar acum sunt la Cluj-Napoca, unde mai pot fi văzute și admirate până înainte de Crăciun, În cadrul expoziției "Imperiul Roman, Tehnologia Învingătorilor".

04 Decembrie 2022, 19:38 Știrile TVR |

Zeci de exponate, în mărime naturală sau redusă, sunt expuse la Cluj-Napoca. Sunt prezentate tehnici militare și echipamente, care au făcut din armata romană o putere de temut pe câmpul de luptă. Una dintre atracții este armura folosită de gladiatori, dar și scuturile și formația de scuturi, denumită "Ţestoasa", pe care vizitatorii, mari și mici, le pot vedea cum arată de aproape.

Exponatele au fost reconstruite de specialiști artizani ai Muzeului "Leonardo da Vinci" din Italia, respectând întocmai schițele originale.

Imperiul Roman a dominat lumea antică aproape 1.000 de ani, reușita fiind datorată politicii sale expansioniste și, în special, tehnicilor avansate de luptă. Pe lângă cele de luptă corp la corp, mașinării nemaivăzute pentru acea vreme, pentru operațiunile de ofensivă și atac, sau nenumărate tehnici, adaptate la aproape orice situație.

Pe lângă tehnica militară, expoziția prezintă și tehnologiile civile care au contribuit decisiv la progresul societății romane.

Expoziția rămâne deschisă până pe 23 decembrie la Casa de Cultura ,,Dumitru Fărcaș'' din Cluj-Napoca.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI