Imnul golanilor s-a auzit din nou în Piața Universității din București

12 iunie 2022, 15:23

În iunie 1990, se protesta de două luni în Piața Universității, împotriva guvernului și a președintelui Ion Iliescu. Până în ziua de 13 iunie, când cei din piață au fost atacați.

Nicolae Constantinescu are aproape 90 de ani. Pe 21 decembrie 89 şi pe 13 iunie 1990 era de gardă la Spitalul Colţea. A văzut ce s-a întâmplat în Piaţă și a și tratat pe câțiva dintre cei răniţi.

Prof. dr. NICOLAE CONSTANTINESCU, fost medic la Spitalul Colţea: În noaptea de 13-14 iunie 90, mi-au fost aduşi 2 oameni împușcaţi la coloanele de la Romarta copiilor. Au fost împușcați de trupe care veniseră pentru prima dată îmbrăcați în echipament camuflat. De sus, de la Colţea, am văzut bestialitatea de pe stradă, cu ochii mei. Oameni bătuţi cu bestialitate, cu picioarele, cu bătacele alea.

TEODOR MĂRIEȘ, președintele Asociației 21 Decembrie: Diversiune criminală din care au rezultat 6 morţi, 8 răniți, iar unităţile militare de la Băneasa şi Măgurele erau pline de arestaţi.

După 32 de ani, Secretariatul de Stat pentru Revoluționari i-a retras carnetul de revoluţionar lui Ion Iliescu. O decizie care înseamnă mult pentru cei care au suferit în acele zile.

TEODOR MĂRIEŞ, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie: Asta înseamnă că celebrul punct 8 de la Timișoara care cerea activiştii de partid să nu ocupe funcţii şi să nu aibe demnităţi, cel puțin pe segmentul revoluționar, l-am atins. Ion Iliescu nu mai este revoluţionar.

În dosarul Mineriadei, nici până azi nu s-a dat o soluţie. În decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis întoarcerea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea rechizitoriului. Un dosar în care Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați de infracțiuni contra umanității.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite