IMM-urile scumpesc produsele și serviciile din cauza războiului din Ucraina, arată un sondaj

22 martie 2022, 18:42

Aproape 90% dintre întreprinzători spun că le-au crescut costurile de realizare a produselor și serviciilor din cauza conflictului din Ucraina. Deja mai mult de jumătate au amânat investițiile și se gândesc la scumpiri.

Florin Jianu, preşedintele patronatului IMM-urilor: 77% dintre întreprinzătorii din România spun că vor crește prețurile produselor și serviciilor în perioada următoare, că va începe criza economică.

Majoritatea companiilor mici și mijlocii așteaptă ca statul să intervină cu măsuri de sprijin.

După ordonanța pentru compensarea prețurilor la gaze și electricitate, urgentă e rezolvarea situației legate de scumpirea benzinei și motorinei.

Distribuitorii de alimente spun că le-au crescut foarte mult costurile și avertizează că suntem în risc de întrerupere a aprovizionării.

Ovidiu Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România: În momentul în care eu am costurile operaționale mărite cu 80% trebuie să fac o analiză economică și variantele sunt să generez șomaj pentru a putea sta în preț, să nu închid firma, sau să elimin rutele sau să le micșorez.

Distribuitorii spun că ar fi nevoie de o compensare de 1,8 -2 lei pe litrul de carburant. Și celelalte IMM-uri așteaptă rambursarea a 15 eurocenți pe litru, deduceri de 100% a cheltuielilor cu combustibilii dar și alte măsuri, inclusiv în privința crizei îngrășămintelor.

Vali Priceputu, vicepreşedinte patronatul IMM-urilor: Avem 2 variante: urgentarea redeschiderii combinatelor și negocierea a statului cu alte state producătoare pentru achiziția în regim de urgență. Fără îngrășăminte o să avem producție scăzută și asta ar putea duce ulterior la o criză alimentară.

Guvernul analizează încă pachetul de măsuri pentru combaterea scumpirilor, dar premierul a refuzat să comenteze propunerile făcute de miniștri, printre care reducerea accizelor la carburanți sau ajutoare pentru anumite sectoare.

Nicolae Ciucă, prim-ministru: Nu se cade să inducem oamenilor anumite așteptări. Analizăm tot pachetul. Toată lumea are nevoie de ajutor și analizăm toate aceste aspecte.

Potrivit premierului, pachetul de măsuri de sprijinire a populației și companiilor va fi prezentat săptămâna viitoare, după ce va fi discutat și cu reprezentanții Comisiei Europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite