CORESPONDENȚĂ BRUXELLES

Imensa povară a președinției Cehiei la Consiliul Europei, în timp de război: Securitatea energetică, marcată de consecințele invaziei Rusiei

Preşedinția cehă a Consiliului Uniunii Europene începe cu imensa povară a problemei securității energetice pentru iarna care va veni. Premierul ceh s-a adresat aleșilor europeni și a evocat prioritățile următoarelor 6 luni, care sunt dominate de războiul din Ucraina şi consecinţele pe care le provoacă. O corespondență de la Bruxelles de Lucian Pîrvoiu.

06 Iulie 2022, 20:02 (actualizat 06 Iulie 2022, 21:19) Știrile TVR |

Dacă precedenta președinție a Consiliului, cea franceză, a fost dată peste cap de invazia rusă în Ucraina, semestrul pe care îl demarează republica cehă e marcat de consecințele invaziei, necunoscutele caracteristice unei astfel de situații.

Sprijinul militar și financiar pentru Ucraina, gestionarea milioanelor de refugiați alungați de război de acasă sunt tot atâtea teme pe care președinția cehă le are de rezolvat în următoarele șase luni.

În cadrul priorităţilor noastre există deja o dimensiune sociala. Ne referim la energie la un preţ accesibil, la securitatea energetică, sursele de energie, toate acestea au o dimensiune socială. Trebuie să ne asigurăm că, la nivelul U.E., nu depindem de resurse de energie de la anumiţi furnizori sau producători”, a declarat Petr Fiala, prim-ministru al Cehiei.

Marea necunoscută a securității energetice a Europei, la iarnă, ar putea fi rezolvată prin achiziții comune de hidrocarburi, pe modelul achizițiilor de vaccinuri din timpul pandemiei, dar și diversificarea cât mai rapidă a surselor de energie.

Tot în timpul președinției cehe a Consiliului este de așteptat să capete contur comunitatea politică europeană. Imaginată de președintele Emmanuel Macron, aceasta comunitate ar urma sa includă atât Marea Britanie, cât și Islanda, Norvegia sau țările din Balcanii de vest. Un prim summit al noii construcții politice va avea loc în următoarele șase luni, sub bagheta președinției cehe a Consiliului”, transmite Lucian Pîrvoiu, trimis special al TVR la Bruxelles.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI