Imaginile operațiunii de urgență după viitura de la Nereju. Un salvator a coborât de 12 ori pe frânghii pentru a prelua fiecare muncitor din grupul surprins de ape pe o limbă de pământ

20 iunie 2021, 14:57

– A început coborârea. Acum încep să îl tragă şi domnii din partea cealaltă.

– Să vedem… să vedem…

– Hai că mai e un pic mai, mai e un pic, a ajuns, gata, a ajuns! A reușit! Salvatorul a ajuns cu bine la victimă!„.

De 12 ori a coborât salvatorul pe corzile întinse peste apele învolburate ale râului Zăbala, ca să îi recupereze, pe rând, pe cei blocați pe limba de pământ, în mijlocul viiturii.

Planurile se făceau la 40 de metri de ei, pe mal, unde se aflau echipe de jandarmi și de salvamoniști. Vremea le-a fost potrivnică 24 de ore. Ploaia, norii denși, dar și o alunecare de teren au limitat căile de acces către victime. Au reușit cu ultima soluție – un sistem improvizat tip tiroliană, fixat de un tractor.

În timpul operațiunii, malul de pământ pe care se aflau salvatorii s-a surpat, așa că echipele au trebuit să se mute și să înceapă totul de la zero.

Marius Adrian Coviltir, șef formație Salvamont Vrancea: „Malul pe care ne aflam s-a prăbușit în albia râului și am anulat imediat orice acțiune. Între timp, versantul s-a stabilizat. Ne-am mutat în aval şi ne-am stabilit un alt punct de lucru„.

Oamenii prinși în mijlocul apelor au urmărit disperați tot efortul celor de pe mal. Au trecut prin momente extreme – de bucurie și deznădejde.

La operațiunea din Nereju au participat zeci de salvamontiști și jandarmi din Vrancea, Bacău și Covasna. A fost cea mai dificilă acțiune din carieră pentru mulți dintre ei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite