Imaginile disperării: Pacienţi infectaţi cu Sars Cov-2 primesc oxigen pe holuri în spitalul „Matei Balş” din Capitală

25 noiembrie 2020, 20:26

Așa arată holurile Institutului de Boli Infectionase Matei Balș din Capitală, locul în care se duce o luptă surdă cu virusul care a luat peste zece mii de vieți în România. Pacienți care vin ce zecile aproape în fiecare oră așteaptă pe scaune și primesc oxigen pe hol. Saloanele sunt pline, așa că medicii încearcă cu disperare să trateze pe tot cei veniți, deși au ajuns la capătul puterilor.

”Este realitatea acestor zile la Institutul ”Matei Balș”. Noi încercăm să ajutăm cât se poate de mult. Oamenii care au nevoie de internare, care au nevoie de oxigen primesc tratamentul necesar, dar din păcate dacă nu există loc ei rămân în camera de gardă, încercăm prin centrul de coordonare atât cât putem să găsim alte locuri de internare atunci când noi nu mai avem în spital sau există varianta că acești pacienți care sunt în camera de gardă să găsească ziua următoare loc de internare tot în spitale”, spune dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș”.

Situația este la fel de grea și în alte spitale. La Institutul „Marius Nasta”, de exemplu, în această dimineață, toate cele 14 paturi de terapie intensivă erau ocupate.

Și asta pentru că în Capitală numărul de cazuri este în creștere de la o zi la alta.

Nimeni nu are garanția că în momentul în care se infectează va face o formă ușoară, spun medicii. Lucrurile sunt imprevizibile și datoria noastră, a tuturor, este să fim prudenți.

Medicii nu sunt deloc optimiști nici pentru perioada următoare, deși autoritățile fac eforturi pentru limitarea răspândirii virusului, așa că vor ca mai multe spitale să intre în lupta covid.

În momentul de față, trei spitale din Capitală tratează formele medii și severe de COVID 19: institutele Marius Nasta, Victor Babeș și Matei Balș. Alte 8 unități au fost trasnformate luna trecută în spitale suport COVID care primesc pacienți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite