Imagini document. 35 de ani de când un bloc din Alba Iulia a fost tăiat în două și mutat pe roți pentru a face loc unui bulevard. Șeful echipei de ingineri, Mircea Abrudeanu, explică cum s-au realizat lucrările

Au tăiat un bloc de locuinţe în două, l-au pus pe şine şi l-au mutat cateva zeci de metri mai departe. S-a întâmplat acum 35 de ani, la Alba Iulia. A fost unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale inginerilor români. Blocul cu 80 de apartamente a făcut loc unui bulevard, devenit acum principala arteră pietonală din oraş.

14 Februarie 2022, 17:29 (actualizat 14 Februarie 2022, 19:26) Știrile TVR |

Blocul avea patru scări cu câte 20 de apartamente. Planul prevedea mai întâi tăierea clădirii în două. Mircea Abrudeanu a condus echipa de ingineri care a pus în practică proiectul. Işi aminteşte și acum entuziasmul pe care l-a trăit cu 35 de ani în urmă.

Cele două corpuri de bloc au fost mutate apoi, pe roți, în stânga şi în dreapta, câte 35 de metri. Totul, cu echipamente și materiale românești.

Dintre cele 80 de familii, doar opt au vrut să fie evacuate. Toți ceilalți au continuat să locuiască în apartamentele lor.

Blocul a fost mutat pentru a face loc unui bulevard.

Cu patru ani mai devreme, în 1983, și în București fuseseră mutate prin aceeași tehnică trei blocuri din zona Bulevardului Ștefan Cel mare, care fusese lărgit. Toată operațiunea s-a desfășurat în timp ce locatarii au rămas în apartamente, cu excepția celor de la parter.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI