Imagini din satelit | Delfini antrenați special, folosiți pentru protejarea unei baze rusești din Marea Neagră

Foto: Maxar Technologies via USNI News Satellite
Foto: Maxar Technologies via USNI News Satellite
28 aprilie 2022, 13:20

Marina rusă a amplasat două țarcuri pentru delfini la intrarea în portul Sevastopol, adăpostite chiar în interiorul unui dig. Țarcurile au fost mutate acolo în februarie, în ajunul invaziei, potrivit unei analize satelitare.

Sevastopol este cea mai importantă bază navală a Marinei Ruse din Marea Neagră. Delfinii pot fi folosiți în operațiuni de contra-scafandri – un rol tradițional pentru care atât SUA, cât și Rusia au antrenat mamiferele marine. Acest lucru ar putea împiedica forțele ucrainene de operațiuni speciale să se infiltreze subacvatic în port pentru a sabota navele de război.

În interiorul portului, multe nave ruse de mare valoare sunt poziționate în afara razei de acțiune a rachetelor ucrainene, dar vulnerabile la sabotaj subacvatic, potrivit imaginilor din satelit.

În timpul Războiului Rece, Marina Sovietică a dezvoltat mai multe programe pentru mamifere marine, inclusiv antrenamentul delfinilor în Marea Neagră. Unitatea avea sediul la Kazachya Bukhta, lângă Sevastopol, unde se află și astăzi.

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, unitatea a trecut la armata ucraineană. Deși au existat încercări de-a o menține operațională, aceasta a fost trecută pe linie moartă. Odată cu anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, unitatea a intrat sub controlul Marinei Ruse. Ulterior, programele de mamifere marine au fost extinse și s-a revenit la serviciul operațional.

Aceasta face parte din reinvestirea mai largă a armatei ruse în programele de mamifere marine din ultimii 10 ani. Programele respective au inclus Flota Mării Negre și o operațiune separată în Arctica.

În nordul arctic, Flota Nordică a Rusiei folosește diferite tipuri de mamifere marine. Balenele Beluga și focile, ambele cu straturi grele de grăsime pentru a-și păstra căldura, sunt mai bine protejate împotriva frigului decât delfinii nas-de-sticlă folosiți în Marea Neagră.

Unitatea arctică a devenit, de asemenea, mai activă în ultimii ani.  Acum există țarcuri și la Olenya Guba, baza navală secretă a GUGI (Directia Principală de Cercetare în Marea Adâncă). Se crede că organizația de informații este responsabilă pentru activele cheie de spionaj submarin ale armatei ruse.

Pe 23 aprilie 2019, o balenă beluga dresată a apărut în nordul Norvegiei. Supranumită „Hvaldimir” de către localnici, se crede că această balenă a evadat din programul Marinei Ruse, potrivit BBC.

Nu doar Arctica a arătat semne de utilizare sporită a mamiferelor marine rusești. În 2018, delfinii Flotei Mării Negre au fost dislocați timp de câteva luni la baza navală mediterană a Rusiei din Tartus, Siria, potrivit imaginilor din satelit. Țarcurile mobile folosite pentru acea desfășurare erau foarte asemănătoare cu cele poziționate în prezent în portul Sevastopol.

Nu este clar dacă Ucraina a planificat vreo operațiune de acest fel împotriva Sevastopolului. Dar delfinii sunt considerați pe scară largă de către analiștii navali ca fiind o apărare eficientă împotriva scafandrilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite