Imaginea unui sistem sanitar epuizat. Proporțiile dezastrului cu care ne confruntăm, într-o singură fotografie, devenită virală pe internet

Asistentă medicală de la spitalul Sfântul Pantelimon
Asistentă medicală de la spitalul Sfântul Pantelimon
17 octombrie 2021, 22:48

„Epuizare… O asistentă medicală de la Spitalul Clinic de Urgență ‘Sf. Pantelimon’ se odihnește preț de câteva momente, între mult prea multele cazuri grave din UPU. Din păcate, toate paturile, scaunele și mesele sunt ocupate de pacienți în stare gravă”, este mesajul care însoțește fotografia postată pe platforma RO Vaccinare.

„Urgențele continuă să vină”, se arată în mesaj.

Rugămintea cadrelor medicale epuizate: „Mergeți la vaccinare! Este cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19”.

Cu fix 3 săptămâni în urmă, imaginile surprinse în același spital din Capitală dădeau proporțiile situației critice în care ne aflam deja.

„Unitățile de primiri urgențe sunt efectiv ca pe front” era mesajul care răzbătea dintre imaginile cu zeci de tuburi de oxigen, cu cadrele medicale adunate să salveze viața unui pacient de la terapie intensivă, cu analizele care indicau saturații de oxigen la jumătate din cât ar fi trebuit să fie.

Încă din 26 septembrie, situația era critică.

Atunci erau 6.333 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în 24 de ore – astăzi sunt 11.546 de persoane infectate.

Când medicii trăgeau acest semnal de alarmă, incidența în București era 4,35. Astăzi este 16,27.

La terapie intensivă erau 1.220 de pacienţi cu COVID-19. Astăzi sunt 1.750 de oameni în stare gravă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite